Kvastekulla listad på Trädgårdsresan – sevärd park

Nyligen kom beskedet att Kvastekulla griftegård nu listas som en sevärd plats att besöka på sajten Trädgårdsresan. Den kan likställas med Yellow Book i England – fast ”en snällare variant”.
– Det är bara en bekräftelse på att vi gör ett fint jobb här, säger Sanna Björlin, kyrkogårdschef på Kvastekulla.

ANNONS
|

Backen upp är symbolisk för den tunga resa som anhöriga gör när de ska begrava sina nära och kära. Kvastekulla griftegård planerades i mitten på 50-talet och anlades under åren som följde. Platsen som började ställas i ordning år 1959 ligger vackert belägen i östra Partille och har en fond med skog runt hela griftegården. Kapellet byggdes klart 1963 och hela området blev kulturminnesmärkt 1996. Här ligger cirka 3 000 personer begravda och området har på senare år fått alltfler besökare som helt enkelt vill njuta av grönområden och den väl genomtänkta mångfalden av växter.

– Jag har oerhört driven personal som jobbar jättehårt, säger Sanna Björlin och vill lyfta personalen.

ANNONS

Att platsen nu ska listas på Trädgårdsresan, där de mest sevärda platserna i Västra Götaland och Halland återfinns, ger de anställda mer motivation.

– Det är roligt att få utvecklas att få skapa och få responsen från våra besökare, det blir en drivkraft att man känner ”det är kul det vi gör”, säger Carina Liljeblad, som arbetar som kyrkogårdsarbetare och på expeditionen sedan flera år.

” För att återskapa det första gravfältet så har vi rygghäckar av gräs bakom gravstenarna, så då planterade vi halva fältet förra året och i år ska vi plantera resten av fältet” säger Carina Liljeblad, som är kyrkogårdsarbetare sedan flera år.
” För att återskapa det första gravfältet så har vi rygghäckar av gräs bakom gravstenarna, så då planterade vi halva fältet förra året och i år ska vi plantera resten av fältet” säger Carina Liljeblad, som är kyrkogårdsarbetare sedan flera år. Bild: Shamiram Demir

Målet att följa ursprungsplan

Många träd återplanteras och ambitionen är att följa den ursprungsplan som fanns för griftegården. Redan från början ville de finska arkitekterna Bengt Lundstedt och Per-Mauritz Olander att det skulle vara en rekreationspark där allmänheten kunde ta en promenad och njuta av grönskan. Och under besöket kommer också flera besökare med hundar som går runt på området. Liksom vanliga gravbesökare. Under våren har man satsat på en ny minneslund, men också anlagt bland annat rhododendronbuskar och speciellt gräs utmed varje gravplats.

– För att återskapa det första gravfältet så har vi rygghäckar av gräs bakom gravstenarna, så då planterade vi halva fältet förra året och i år ska vi plantera resten av fältet, säger Carina Liljeblad.

Hur tänker ni när ni planterar nytt?

– Dels ska det underlätta vår skötsel, vi planterar och skapar för att det ska bli lättare att sköta för oss, samtidigt som det ska vara en njutning för ögat, förklarar hon.

1 000 besökare i veckan

Nya körsbärsträd har kommit upp under våren och bredvid har det planterats rosor som en fond till träden. En uppskattning på cirka 1 000 besökare i veckan droppar in på griftegården för att njuta av blomprakten och grönskan.

– Vi har de som går här varje dag med sin motionsrunda, eller sin hund eller barnvagn. Det finns de som kommer hit och har sin fikakorg med sig och sätter sig för de tycker att det är fint, förklarar Carina Liljeblad.

Till paviljongen kommer det också gärna besökare och läser en bok och fikar. Efter en gravsättning kan sällskapet ibland flytta ut dit för en minnesstund efteråt.

– Där är också väldigt fin utsikt över dammen och rogivande.

Satsar på olika teman

De anställda har också teman under våren och hösten, särskilt Halloween är uppskattat och kan locka närmare 6 000 besökare. Även julens julkrubba är mycket populär på Kvastekulla. En förklaring till att Kvastekulla utvecklats mycket kan bero på att personalen har bra baskunskaper. Carina Liljeholm har arbetat på plantskola och kan perenner. En annan anställd kan gräva och är bra på markarbeten. Elva personer inklusive kyrkogårdschefen har hand om alla fyra griftegårdarna i Partille.

– Nu har de fått så mycket driv så nu vill de inte ta in entreprenörer. Effekten är också att det blir mycket roligare att ta hand om det, säger Sanna Björlin.

Jonsereds trädgårdar, Rehnströmska, Gunnebo slott och Trädgårdsföreningen i Göteborg är andra sevärda trädgårdar som finns listade på Trädgårdsresan där nu alltså Kvastekulla upptas.

Sanna Björlin är kyrkogårdschef och är mycket nöjd med att Kvastekulla griftegård ska hamna på åtråvärd lista över sevärda trädgårdar.
Sanna Björlin är kyrkogårdschef och är mycket nöjd med att Kvastekulla griftegård ska hamna på åtråvärd lista över sevärda trädgårdar.

Värnar biologiska mångfalden

På turen runt griftegården möter vi både hundägare och personer som tar en joggingtur igenom kyrkogården. Sanna Björlin har under sina åtta år som anställd märkt hur satsningen på mer grönska på griftegården också lett till att det finns alltfler djur som fjärilar och insekter.

– Alla slags insekter, vi jobbar mycket med den biologiska mångfalden också, lägger hon till.

För ett par år sedan planterades en trädsort som är hemmahörande i Kalifornien, allt för att skapa en parkmiljö med ovanliga växter. Träden växer runt dammen. I blandskogen som ramar in hela griftegården finns både tall, björk och bok. Innan marken köptes loss av kyrkan så odlades träd som man använde till att göra kvastar – därav namnet Kvastekulla. Tidigare har det varit en bondgård på området, den enda byggnad som finns kvar från den tiden är Klockvillan som idag används som expedition.

Carina Axelsson: ”Det var en bonde som odlade säd här och det fanns inga gravar överhuvudtaget här förut.”

På bron över vatten som rinner från dammen spanar Carina Axelsson över gravfälten. Hon har kryckor och tränar efter en fotledsfraktur. Här ligger hennes föräldrar begravda så hon kommer hit till Kvastekulla minst ett par gånger om året. Här i närheten växte hon också upp och minns hur det såg ut innan förvandlingen.

– Man har ju barndomsminnen här. Det var en bonde som odlade säd här och det fanns inga gravar överhuvudtaget här förut.

Carina Axelsson har kryckor och tränar efter en fotledsfraktur.
Carina Axelsson har kryckor och tränar efter en fotledsfraktur. Bild: Shamiram Demir

När hon växte upp som barn gick det inte att cykla igenom området.

– Då hade vi en väldigt ilsk vaktmästare som jagade oss när vi cyklade på vägen till skolan, eller när vi genade till Kåsjön här, säger hon och minns tillbaka.

Biltrafiken kan störa

I dag kan även bilar köra på den asfalterade vägen igenom hela griftegården. Något hon tycker sådär om.

– Alla ska kunna komma hit, men man kunde begränsa det om man kan gå. Har man handikapp så självklart om man ska besöka en grav, men ibland så gör man det väldigt lätt för sig.

Vad tycker du om att Kvastekulla nu ska upp på Trädgårdsresan?

– Varför inte.. det är ju en fin park och det var det ju från början, så varför inte använda det.

Vad får du med dig när du går härifrån?

– Lugn och ro och lite nostalgi.

Kvastekulla Griftegård på Trädgårdsresan

Innan marken köptes loss av Svenska Kyrkan på 50-talet odlades det träd som bönderna använde till att göra kvastar på området – därav namnet Kvastekulla.

1876 inköpte konsul P Berghaus Kvastekulla egendom och byggde här en större villabyggnad samt förskönade gården genom trädplantering och andra anläggningar.

Griftegården anlades år 1959. Kapellet byggdes klart 1963 och hela området blev kulturminnesmärkt 1996.

Arkitekternas motto som skapade Kvastekulla griftegård på 50-talet inleder texten som ska upp på hemsidan till Trädgårdsresan i nästa vecka då Kvastekulla hamnar på listan sevärda trädgårdar i Västra Götaland och Halland.

”Bevara det vackra landskapsrummet och utnyttja dess naturvärden med så små ingrepp i naturen som möjligt”

Trädgårdsresan är en satsning som i grunden är på uppdrag av Kulturnämnden i Västra Götalandsregionen som vill skapa en ”grön portal” likt den brittiska Yellow Book. I år utökar man listan med sevärda trädgårdar även i region Halland som satsar medel.

Källa: Jonsereds Hembygdsförening och Trädgårdsresan

LÄS MER:Sprutor och kondomer vid Kvastekulla – kameror ska stoppa verksamheten

LÄS MER:Första flyktingarna i Partille – Iryna Hnativ vill tillbaka till Lviv

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.

ANNONS