Fredrik Montin siktar mot nytt landslag i parahandboll

Fredrik Montin har spelat parahandboll i över 20 år. Nu har han tillsammans med tre lagkamrater från laget i Sävehof tagits ut till rikslägret där förhoppningen är att de på längre sikt kan bilda nytt landslag.
– Det är en sport som växer, vilket är väldigt kul. Vi vill också gärna se att fler spelare vill komma till oss, säger Fredrik Montin.

ANNONS
|

Det är full aktivitet i Partille Arena under onsdagskvällen när IK Sävehofs parahandbollslag har samlats för träning. Laget har i dag upp till tolv spelare och intresset för att starta upp fler föreningar runt om i Sverige har enligt Fredrik Montin, ordförande och spelare i laget, bara ökat den senaste tiden.

– Just nu finns det bara två lag i landet som är aktiva, det är vi här i Sävehof och ett i Kristianstad, men fler är på gång i bland annat Örebro, Bollebygd och i Stockholmsområdet. Det är en sport som växer, vilket är väldigt kul. Vi vill också gärna se att fler spelare vill komma till oss, säger Fredrik Montin.

ANNONS

Ett annat tecken på att sporten är på uppgång är också uttagningen till det kommande rikslägret. Hela fyra spelare från Sävehofs parahandbollslag har blivit utvalda att delta i vad som kan komma att bli ett första steg mot bildandet av ett landslag.

LÄS MER:Go stämning när Sävehof bjöd upp till dubbel hemmapremiär

”Hittills har vi vunnit varenda match”

Förutom Fredrik Montin är det spelarna Krister Magnusson, Julia Johansson och Anders Forslund som uttagits.

Fredrik Montin blev själv inte särskilt förvånad när han fick samtalet från handbollsförbundet.

– Jag har ju hållit på i ungefär 20 år så det är ett tag, säger han.

Och konkurrensen från de andra spelarna i landet just nu ser han inte som så stor.

– Hittills har vi vunnit varenda match i princip mot Kristianstad då. Vi har ju ett bra lag, några av de som tagits ut till rikslägret är de snabbaste vi har. Sen kan det också vara viktigt att vara teknisk, säger han.

LÄS MER:Sävehof blickar framåt – trots miljontappet

Laget har olika styrkor och kompletterar varandra bra sammanfattar han det med. För egen del ser han sig själv som en renodlad lagspelare, vilket är viktigt när samspelet mellan spelarna kan vara det som avgör om man vinner eller förlorar. Hans förhoppningar på rikslägret är därför ljusa.

– Det blir ett slags förläger, förutsättningarna för ett landslag ser goda ut. En spelplan ska sättas vilket nästan är klart. När vi var med i EM 2016 hade vi i stället något som kallades Team Sweden där jag var med, då kom vi trea. Sen dess har vi inte fått i hop ett lag vilket man nu försöker grunda på nytt, säger han.

Målet är att satsa mot EM och eventuellt VM om det också kommer. Ute i Europa menar han att det finns en hel del lag, bland annat Portugal, Holland, Norge, Italien, och i Frankrike är det på gång.

LÄS MER:Årets Partillebo kan bli Sävehofs damer eller en granne

Svårast att anfalla

De spelregler som utmärker rullstolshandbollen är främst att när bollen ligger i knäet är det en fri zon, ingen får då ta den. Och i stället för tre steg är det tre tag med händerna på hjulen som gäller.

– Det är ganska enkla regler. Sen får du också krocka hur du vill, istället för att hugga tag i arm till exempel, säger han.

Sen är snabbheten alltid något som är bra, men det allra svåraste i spelet menar han är att hitta alternativ i anfallen.

– Vi kan ju inte röra oss i sidled så istället handlar det om att hitta en lucka. Stolen tar också större plats vilket blir en utmaning i spelet.

Men det var också det som fick Fredrik Montin att fastna för sporten.

– Det är ett så tekniskt spel med fart och fläkt, sen är också gemenskapen otroligt bra., säger han.

LÄS MER:Idrottsföreningar bidrar till en renare kommun

Vill vara ett likvärdigt lag

Inför rikslägret blir också träningen mer intensiv. Laget tränar nu två gånger i veckan men utöver det kör han också rullstolsinnebandy för att ligga på en bra nivå. Totalt tränar han i dag fyra gånger i veckan.

Eftersom det finns så få lag i landet i dag är det främst cuper som de är med i. Närmast väntar Lundaspelen i december och nästa år är det Partille cup och Bohus cup.

För trots att parahandbollen växer är det extra svårt att fylla laget som spelar i rullstol.

– Det svåra med att fylla vårt lag eftersom det inte finns så många som har ett litet handikapp. Grundkravet är att man ska ha en rullstol i sin vardag för att få tävla och spela. Målet är att vi kan bli ett fulltaligt lag med 25 spelare, det skulle ju göra oss till ett likvärdigt lag som de andra i Sävehof, vilket vi vill vara, säger Fredrik Montin.

Laget är ett av två parahandbollslag i klubben. Det andra är ett gående lag för de med intellektuell funktionsnedsättning. Där deltar i dag 40 aktiva spelare.

Så här prenumererar du!

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.

ANNONS