Susanne Krook, rektor på Partille gymnasium berättar om hård konkurrens om natureleverna.
Susanne Krook, rektor på Partille gymnasium berättar om hård konkurrens om natureleverna. Bild: Sara Höglund

Svårfyllda platser på Partille gymnasiums naturprogram

Upp till 31 platser på Partille gymnasiums olika program ekade tomma efter att årets slutantagning var klar – 20 av dessa på naturprogrammet. Enligt rektor Susanne Krook är konkurrensen om eleverna hård och målet är alltid att jobba för att få fulla klasser.
– Jag tror inte att vi lyckats visa upp vår skola ordentligt, säger hon.

ANNONS

I slutet av juni var slutantagningen till gymnasieskolan inom Göteborgsregionen klar. Totalt har 11 272 elever i hela regionen, varav 527 från Partille, antagits vid både kommunala och fristående skolor runt om i regionen.

Av dessa har upp till tre av fyra elever i regionen antagits till sitt förhandsval och över 90 procent har fått gå den utbildning de önskat.

– Det är väldigt glädjande, säger Helene Odenljung, ordförande i Göteborgsregionens utbildningsgrupp i ett pressmeddelande.

Antalet elever som ansökt har jämfört med tidigare år har ökat, men trots det har Partille gymnasium haft ett relativt lågt söktryck.

ANNONS

Av de 134 platser som erbjudits har endast 103 hittills kunnat fyllas.

”Svårt att säga varför”

Flest platser ekar tomma på naturprogrammet där 20 elever fortfarande saknas i kommande klassen. Bland esteterna saknas sex elever, fyra återstår på byggprogrammet och endast en på fordon.

Nu hoppas rektor Susanne Krook att ytterligare några elever kan tillkomma innan antagningen slutligen avslutas permanent den 8 september.

– Det vi har problem att fylla är naturklassen. Det är svårt att säga varför det ser ut så, frågan är vad som gör att de inte söker. Jag tror inte att vi lyckats visa upp vår skola ordentligt, säger Susanne Krook.

Hon menar att eftersom det finns upp emot 70 olika gymnasieskolor i regionen som eleverna kan söka till blir det en hård konkurrens.

– Man slåss om alla elever. Jag tror också att natureleverna är om sig och kring sig och har koll på skolorna. Naturprogrammet på Polhem, LM, Donner och Hulebäck är alla väldigt populära och rent avståndsmässigt tar sig Partilles elever lika lätt dit som till oss i den egna kommunen. Vi kan inte konkurrera med stan, det är så för alla förorter, säger hon och lägger till:

– Men trots det vet vi att vi har en bra utbildning, fina salar och nöjda elever. Vi måste jobba för att få fulla klasser med 32 elever.

Ska vara ett attraktivt val

Och trots de något dystra antagningssiffror lyfter även Susanne Krook fram flera positiva aspekter med årets antagning som pekar på att skolan är på rätt väg.

Bland annat lyckas skolan fylla nästan samtliga yrkesprogram – för tredje året i rad.

– Det är fantastiskt att kunna erbjuda utbildning som leder till jobb direkt, säger Susanne Krook.

Hon ser det också som ett gott tecken att elever från Partille faktiskt väljer att stanna i hemkommunen och studera yrkesprogram här, istället för i exempelvis Lerum.

– De som väljer storstaden framför oss är som sagt svåra att påverka, men om någon från Partille väljer att åka till Lerum istället kan det vara ett tecken på att något är fel. Då väljer man ju aktivt bort vår skola, så det försöker jag titta efter för att se till att vi fortsätter vara ett attraktivt val för de lokala eleverna, säger hon.

En tredjedel av de antagna är Partillebor

I Göteborgsregionen, där Partille ingår, är det fritt fram för samtliga elever att söka sig till den gymnasieskola de helst vill tillbringa de kommande läsåren på. Utbudet är därför stort och konkurrensen hård, något som märks när man tittar på hur stor andel av Partilleeleverna som väljer att söka till Partille gymnasium när de slutar nian – av 527 elever är det endast fyra procent.

Enligt rektor Susanne Krook är en trolig förklaring till den förhållandevis låga andelen elever att antalet elever som sökt till gymnasiet i år varit ovanligt stort.

– Kullen är större och man slåss om alla elever. Det vi å andra sidan kan se i år är att nästan en tredjedel av de elever som är antagna på skolan bor i Partille sedan tidigare, säger hon.

Fokus på idrott – en styrka

Och trots att få söker i hemkommunen känner hon att Partille gymnasium är på rätt spår. De senaste fem åren har de dels kunnat höja andelen elever som tar examen med godkända betyg från 60 procent 2017 till hela 87 procent 2022.

Susanne Krook lägger också särskild vikt vid gymnasiets betydelse som idrottsgymnasium i ett nationellt perspektiv.

– Varje år har vi ungefär tio elever som kommer från hela landet, alltifrån Gotland till Piteå. Vi ska vara en bra skola nära bra idrott, sen erbjuder vi också en mindre skola där man kan växa som person. Här kan jag namnet på alla eleverna, vilket ger helt andra relationer än på större skolor, säger hon.

Nu avvaktar skolledningen till sista antagningen är klar, sedan tittar de på hur de ska lägga upp kommande läsåren för de nya klasserna. Enligt Susanne Krook behöver mindre klasser inte utgöra några problem.

– Med små klasser kan vi få samläsningseffekter, till exempel kan esteterna läsa tillsammans med natureleverna i vissa ämnen. Efter tio år på skolan så vet jag att vi kan anpassa oss snabbt, säger hon.

LÄS MER:Extra valfokus på lektionerna för förstagångsväljarna på Partille gymnasium

LÄS MER:Porthällas gamla studenter om vad de gör i dag

LÄS MER:Tävlingsinriktade elever slåss om vilka som får springa ut först på studenten

ANNONS