Istäckta sjöar lockar till skridskoåkning – här är expertens bästa tips

Minusgraderna har gjort att sjöarna i Partille har frusit till is, men att bege sig ut på en tur är inte helt riskfritt. Innan man snörat på sig skridskorna finns en hel del man ska tänka på när man är ute och åker. Här är experten och långfärdsskridskoåkaren Joakim Haraldssons bästa tips.

ANNONS

De senaste dagarnas minusgrader har gjort att många lockats ut på Kåsjöns spegelblanka is, antingen för en promenad i solen eller en tur på skridskorna.

Men att ge sig ut på isen är aldrig helt riskfritt. Vissa delar av sjön kan ha tunnare is än andra.

– Särskilt intill strandkanten där träd och annat kommer i kontakt med vattenytan kan isen vara extra känslig, säger Joakim Haraldsson, långfärdsskridskoledare vid friluftsfrämjandet.

Han har själv varit ute och åkt på både hav och sjöar under de senaste 12 åren och har full koll på vad som krävs för att en tur ska vara trygg för de som ger sig ut.

ANNONS

– Det är säkerheten framför allt, man går inte ut utan att man kollat att isen verkligen är säker, säger han.

– Kunskapen finns och den kostar ingenting.

LÄS MER:Hockeyklubb borrade för att få fast mål – slog ut kylanläggning

”Isarna förändrar sig snabbt”

Innan han ger sig ut på längre turer ser han först till att han har säkerhetsutrustningen som krävs, gärna en ryggsäck som flyter och är full med torra kläder, ispiggar runt halsen som man kan fästa i isen om man faller i en vak och två stavar med piggar som han kan testa isdjupet med.

– Isarna förändrar sig snabbt, särskilt i början av säsongen. Man ska vara uppmärksam på platser där vattnet kan vara i rörelse som vid utloppet till en sjö till exempel, säger han.

Temperaturen är också viktig. Vid tio minusgrader är det ultimata förhållanden, då fryser sjön enligt Joakim Haraldsson ungefär 1 cm i timmen.

Tänk på detta innan du ger dig ut på isen

  • Ge dig aldrig ut ensam.
  • Håll avstånd till varandra när ni rör er på okänd is
  • Berätta för andra var ni ska vara och hur länge ni ska vara borta.
  • Ha mobiltelefonen i ett vattentätt fodral.
  • Ta med ombyteskläder i vattentät förpackning i fall du trillar i en isvak.
  • Ha alltid isdubbar på dig.
  • Ta med en ispik för att kontrollera isens tjocklek, minst 10 cm rekommenderas.
  • Ta med en räddningslina.
  • Ta det lugnt på okänd is. Ju högre fart du har, ju längre kommer du ut på svag is innan den brister och desto svårare blir räddningen.
  • Lämna aldrig barn ensamma vid eller på isen.
  • Lita heller aldrig på att isen är säker bara för att du ser andra ute på isen. Du ansvarar själv för din egen säkerhet.

Om någon går genom isen

  • Går någon genom isen – ring alltid 112. Ladda gärna ner 112-appen så blir det lättare för larmpersonalen att se din position.
  • Kom ihåg att en torr livräddare är en bra livräddare, och genom att ligga ner sprids din kroppstyngd över ett större område.
  • Om någon har plurrat är det viktigt att denne får byta till torra kläder och gärna dricka något varmt. Nedkylning är livshotande och kan komma smygande, men snabbt övergå i medvetslöshet.
  • Om du inte har torrt ombyte med dig, så ta av dina våta kläder och försök att vrida ur dem så mycket som möjligt innan du sätter på dem igen.
  • Håll dig i lä och tillkalla hjälp.
  • Om du trillat i, ta det lugnt! Det är inte livsfarligt att hamna i iskallt vatten, du har ungefär 15 minuter på dig innan läget blir riktigt allvarligt.
  • Håll benen bakom kroppen! Då är det lättare att ta sig upp av egen kraft med isdubbarna och/eller med hjälp av livlina från en kamrat.

Källa: Friluftsfrämjandet

Gå upp på samma ställe där man trillade

Han ser till att aldrig vara ensam när han ger sig ut men ibland är olyckan framme trots att man varit försiktig då gäller det att veta vad man ska göra.

– Grundregeln är alltid att när man är i ska man vända sig om och gå upp på samma ställe som man ramlade i. Men har du inte ispiggar runt halsen kan du inte ta dig upp. Ju mer du kämpar för att ta dig upp ju mer vill underkroppen glida in under isen, säger han.

Som ledare har han själv fått prova på att falla i en isvak och det tar inte många minuter innan man blir rejält nedkyld.

– Jäkligt kallt är det. Därför har vi även en säkerhetslina som man kan kasta till den som trillat i om de kanske skadat sig vid fallet. Då kan de dra upp personen.

LÄS MER:Kö till konståkningen i Partille: ”Det ska fladdra om öronen”

”Man måste få uppleva det”

Men när säkerheten är under kontroll så menar han att det är helt fantastiskt när man väl kan komma ut och njuta på riktigt på isen.

– Det bästa som finns att åka med en grupp om tio personer och åka på ett långt led när solen är framme. Isen är spegelblank och du glider runt fem meter på en skridsko utan att ta i överhuvudtaget. Fika får man inte glömma heller, vi brukar ta med så vi kan grilla lite korv. Man måste få uppleva det, det är helt otroligt. säger Joakim Haraldsson.

För några dagar sedan var han ute med familjen på en månskenstur, något han absolut rekommenderar.

LÄS MER:Kastade ölburkar på isen - nu får mannen tillträdesförbud

Kollar noga på isen innan

Men förutom att många väljer att snöra på sig skridskorna så är också en hel del ute och promenerar på isen. Under annandagen var bland annat Jenny Tilldal ute med sina barn på Kåsjön och fångade den fantastiska dagen på både video och bild.

- Det var en fantastisk dag på Kåsjön! Solen sken och det var helt vindstilla. Vi såg föräldrar som spelade hockey med sina barn, någon som metade och någon som åkte långfärdsskridskor, säger Jenny Tilldal.

Men också hon hade liksom Joakim Haraldsson kontrollerat att isen verkligen bar familjen innan de gav sig ut.

– Vi går aldrig ut på isen om vi inte känner oss säkra på att den är tjock. Vi brukar vänta tills det varit kallt en längre period och sedan kollar vi noga på hur isen ser ut när vi går ut. Vi rör oss bara på delar av Kåsjön där vi känner oss trygga med att det inte finns några strömmar från vattendrag som kan göra isen tunnare och svagare, säger hon.

LÄS MER:Kolla in Partillevintern i bilder – så ser snöprakten ut

Har respekt för isen

De såg bland annat i frysta sprickor att den var tjock redan när de gick ut och sedan hittade de ett hål längre ut där någon metat.

– Där stoppade jag ner handen och kände efter hur tjock isen var. Med ögonmått skulle jag säga att den var minst 12 centimeter på just den platsen, men det är självklart viktigt att tänka på att det varierar, säger Jenny Tilldal.

– Jag är själv uppvuxen med att vara ute på isen med familjen då vi hade sommarstuga vid Hjälmaren. Även om jag har respekt för att gå ut på isen så tycker jag det är mysigt! Om vi ska ut och promenera igen på Kåsjön så har vi pratat om att skaffa isdubbar, det är ju en billig livförsäkring.

Här är populäraste skridskosjöarna för Partilleborna

Håkan Söderberg, ordförande i friluftsfrämjandets lokalavdelning i Partille, ger sina bästa tips på lämpliga skridskosjöar.

Även i grannkommunerna Lerum och Härryda så finns det enligt honom en uppsjö av sjöar som lockar till skridskoåkning:

  • Kåsjön, Partille
  • Stamsjöarna, Lerum
  • Öxsjön, Lerum
  • Sandsjön, Härryda
  • Hornasjön, Härryda
  • Härsjöarna, Härryda
  • Nedsjöarna, Härryda

Så här prenumererar du!

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.

ANNONS