Boende oroas över att bilar kör för fort på Jonseredsvägen

Bilister gasar på utmed Jonseredsvägen – trots flaskhalsarna som kommit till utmed vägen.
– Det är upplagt för en olycka, säger Jonseredsbon Karin De Frumerie som går mycket i området.

ANNONS
|

Hon har inga egna barn på Jonseredsskolan, men hon rör sig mycket utmed Jonseredsvägen dagligen. Sedan vägen byggdes om för att få fler att sänka farten, med mötesplatser där vägen smalnar av, har det istället blivit tvärtom, tycker hon.

– De snabbar sig för att hinna före, jag upplever överlag på den här vägen att folk oftast kör väldigt fort, säger Karin De Frumerie.

Hon är orolig att en olycka kan ske.

– Jag är jätteorolig. Det är lite med andan i halsen man går över där.

Karin De Frumerie: ”Vissa galningar är uppe i 70 kilometer”

Skyltar utmed vägen visar en maxhastighet på 30 kilometer i timmen, och utmed delar av vägen är det 40 kilometer. Men det är det alldeles för få som håller, enligt Karin De Frumerie.

ANNONS

– De kör 50-60 kilometer, vissa galningar är uppe i 70 kilometer, det är väl respekten för vad det är för typ av gata man kör på.

Så du går och är orolig för att något kan hända?

– Ja, jag går och väntar lite på det, men hoppas att det inte ska behövas för att man ska vidta någon annan åtgärd.

Hon försöker få bilar att sänka farten.

– Jag brukar gestikulera vilt mot bilar som kör för fort att de ska sänka hastigheten, just för barn går och cyklar till och från skolan här.

Hoppas på fart-gupp

Hon önskar att kommunen sätter upp fartgupp utmed vägen för att få bukt med fortkörande bilister.

– Men det vet jag att de har sagt nej till på grund av bussarna och chaufförernas hälsa och det har jag full respekt för, så jag vet inte vad som ska göras. Jag tycker det är jättesvårt, men något borde göras, lägger hon till.

Karin De Frumerie har varit nära att kontakta kommunen ett flertal gånger, men inte hunnit med. Den avsmalnade väg som finns tycker hon inte har löst problemet.

– Som sagt, det har fått motsatt effekt, säger hon.

Inga oroliga har hört av sig till kommunen

Trafikenheten på kommunen har inte fått in några synpunkter från allmänheten på att det körs för fort utmed Jonseredsvägen.

– Vi har inget alarmerande om att det körs fortare där än i övriga kommunen, säger Marino Pozzi, trafikingenjör på Partille Kommun.

Senaste mätningen från år 2019 visade på en snitthastighet på 31,71 kilometer i timmen. Det är snittet som bilisterna körde över en veckas tid. Farten mättes via en radar uppsatt på en stolpe under en hel vecka, även helgerna var inräknade. Fokus var på att mäta hur bilarna höll farten intill Jonseredsskolan.

– Det pågår ett konstant arbete, framför allt kring skolorna, säger Marino Pozzi.

Ska ni göra en ny mätning framöver?

–Det går att göra, men det får vi ta närmare jul och det får vara rätt förutsättningar. Det får inte finnas någon snö på vägarna och barnen får gå i skolan då, förtydligar Marino Pozzi.

Marino Pozzi har inte fått några synpunkter från oroliga boende vid Jonseredsvägen.
Marino Pozzi har inte fått några synpunkter från oroliga boende vid Jonseredsvägen. Bild: Privat

Två avsmalnade mötesplatser utmed Jonseredsvägen ska få bilarna att sänka farten. Den sista tillkom för ett par år sedan och är närmast Anna Stinas Lid. Enligt ansvariga är alltså Jonseredsborna ”överlag nöjda med avsmalningarna därute”.

Vad har det gjort för skillnad, vet ni det?

– Nej, egentligen har vi inte mätt efter det. De avsmalningarna gör man för att barnen ska exponeras på vägen så kort tid som möjligt, för då korsar de bara ett körfält, de går över två körfält i annat fall.

Har de fått bilarna att sänka farten?

– Jo, det har det ju, för så fort du får möte så sänker bilisten farten.

Att det också har fått som resultat att en del försöker hinna före och istället gasar på och ökar farten som en slags ”chicken race” är svårt att styra över.

– Det är nackdelen med avsmalningar, konstaterar Marino Pozzi.

Blinkande lampor vid övergångsställe

För att ytterligare öka säkerheten för barn och gående har kommunen också förstärkt övergången vid skolan med blinkande lampor.

– När fotgängare närmar sig övergångsstället så förstärks skylten med gula blinkande lampor, säger Marino Pozzi.

Just nu finns inga klagomål från boende på att bilar kör för fort och trafikenheten har ”inga kända inrapporterade trafikolyckor” på sitt bord.

Så ni är inte oroliga för att det ska hända nåt därute?

– Nej, det finns inget alarmerande som sticker ut på Jonseredsvägen som det ser ut idag.

Marino Pozzi önskar dock att personer som bor eller rör sig i området och som är oroliga för alltför höga fart vid Jonseredsvägen också tar kontakt.

– Det är väldigt viktigt att vi får de indikationerna till oss, säger han och förklarar att det också går att mejla in sina iakttagelser om man vill slippa sitta i telefonkö.

LÄS MER:Sjuåriga Milana går i skolan i Jonsered och lär sig svenska

LÄS MER:Man körde utan körkort i avställd bil vid upprepade tillfällen – döms till fängelse

ANNONS