Charlie droppade in på dop i Sävedalen

Efter ett lyckat försök i augusti ordnade Sävedalens kyrka en ny omgång drop-in-dop på lördagen. Först ut var lilla Charlie som med nyfiket lugn genomgick proceduren.
– Ganska skönt, tyckte pappa Nils Åhrberg om den avskalade dopceremonin.

ANNONS
|

Det var inte någon kö till kyrkan i Sävedalen på lördagen, och det hade ingen väntat sig heller. Dels är det färre som döper sina barn eller sig själva nu jämfört med förr, men i synnerhet handlar det kanske om att det pågår en pandemi. Oavsett, så var det med spänd förväntan som personalen i Sävedalens kyrka slog upp portarna på lördagen.

– Vi har ingen aning om vilka som kommer hit. Det vi vet är att det blir max åtta personer då man bara får ha med sig närmsta familjen, berättar prästen Sofia Eriksson som är chef i församlingen.

ANNONS

LÄS MER:Pusslandets landsfader bor i Sävedalen: ”Gör dig smartare”

Och just den biten är kanske det som lockar. I augusti förra året gjordes första försöket med drop-in-dop i kyrkan. Totalt kom då fyra sällskap, enligt Sofia Eriksson. Det ansågs vara lyckat nog för att köra igen.

– Det är nog så att alla vill inte ha det stort, utan föredrar att det är lite mer enkelt. Så nu kör vi igen. Tanken är att vi ska ha drop-in-dop två gånger per år, en gång i början av varje termin, förklarar prästen.

Valde musik från Tarzan

Första paret som dök upp var Helen Svensson och Nils Åhrberg. Med sig hade de lilla Charlie, samt storasyster Lovis. Och nu var det Charlies tur att döpas.

– Vi hade funderat lite på hur vi skulle göra, nu när det är covid och allt. Nu fyller Charlie dessutom ett år om en vecka, så vi satte och oss googlade och hittade det här. Det verkade bra och smidigt då man inte behöver vara så många, berättar Helen Svensson.

Paret förklarar att de båda har ganska stora familjer, och att det annars kanske hade blivit till att ordna ett stort kalas. Men nu valde de den här varianten.

– Och det känns ganska skönt faktiskt, säger Nils Åhrberg.

Musiken kunde de välja från en lista på kyrkans hemsida. Ett par psalmer, plus en solosång skulle väljas ut. Och det sista valet föll på låten Du finns inom mig, som kommer från filmen om Tarzan.

– Den kände vi igen, så vi lyssnade på den och tyckte att den blir bra, säger Helen Svensson.

LÄS MER:Kitsch och spänstiga grönsaker – så smakar thaimaten i Öjersjö

Lugnt och städat

Dopförrättare för dagen var prästen Håkan Burman. Han tycker också att det är trevligt med den här modellen, och berättar dessutom att även vuxna är välkomna. Fast än så länge är det bara barn som döpts på drop-in.

– Men vi döper faktiskt fler vuxna inom Svenska kyrkan än vad alla fria församlingar gör tillsammans. Så det går att göra så här också, det blir en lite annan touch, säger han.

Till slut är det dags, och alla gör sig redo. Lilla Charlie bärs fram till dopfunten av pappa Nils, och allt går lugnt och städat tillväga. Ett drop-in-dop är avklarat, och för Charlies del verkade det ha varit ett utmärkt val.

Så här prenumererar du!

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.

ANNONS