De arrenderar lotterna vid Amerikakolonin i Jonsered

En promenad genom Amerikakolonin och man slås av charmen i området. Det är lätt att förstå vad som lockar allt fler att köpa loss stugor och få arrendera en lott. Här finns både vanliga Jonseredsbor men också personer från Masthugget som ser lotten som en ”sommarstuga light”.

ANNONS
LocationJonsered|
|

Alf Rosén har tagit över lotten från en bekant som han hjälpt under många år men som inte orkade sköta lotten längre. Det är framför allt lugnet han är ute efter, samtidigt som det ligger nära hemmet i Partille.

– Jag har inget behov av att övernatta här, men däremot har man en trädgård och buskar här.

Han har fixat till huset och har en soffa som han kan sova i om det skulle behövas. Nya bänkar i köket till den lilla stugan har han också satt dit nyligen. Något rinnande vatten finns inte utan han får hämta vid vattenpumpen 50 meter bort. Dessutom är han stolt över att ha fått upp solpaneler på taket till stugan – vilket ger honom egen el.

ANNONS

– Det är rätt så bra kraft i dem, så jag kan få ut 230 Volt.

Många nya inflyttade

Stugan är byggd från grunden en gång i tiden. Han visar ett vardagsrum där han kan sitta och umgås med vänner som kommer över. Många verktyg ligger framme, för han har en del att måla och fixa med.

– Det är att göra hela tiden, säger Alf Rosén.

Han märker att det är många nya som har flyttat in och tagit över lotterna runtomkring. Grannen intill gräver upp marken och jämnar till den så han kan sätta dit plattor och fixa till en bra grund för att bygga ny stuga. Snart kan han njuta av jordgubbar och smultron, planen är att gräva upp ett stycke land och sätta dit lite bärbuskar. Dånet från motorvägen där bilarna dundrar förbi hörs i bakgrunden. Men det har mjukats upp av att dubbdäcken åkt av bilarna och löven på träden som fångar upp en del oväsen.

– Det är inte så farligt, man blir van vi det också, säger Alf Rosén.

Populärt tillhåll för tjuvar

Paret Zevra Salihovic och hennes man Siad Salihovic har ägt lotten sedan 25 år tillbaka. Här odlar de en mängd olika grönsaker som potatis, sallad, bönor, gurka och morötter som de kan njuta av en stor del av sommaren. Deras lott är bara meter ifrån motorvägen och ljudet hörs mycket mer. Men det är inget paret tänker på eftersom de har vant sig. Förra året fick de däremot påhälsning av tjuvar ett flertal gånger som stal bland annat en spis och gasolflaskor. De har nu investerat i en bärbar spisplatta som de använder vid behov. Dessutom finns en gammaldags kamin som de fraktat hit från Bosnien. De trivs väldigt bra på området.

– Jag kan koppla av här och så trivs vi mycket med grannarna, säger Zevra Salihovic.

”Jag kan koppla av här och så trivs vi mycket med grannarna” säger Zevra Salihovic.
”Jag kan koppla av här och så trivs vi mycket med grannarna” säger Zevra Salihovic. Bild: Shamiram Demir

Paret bor i lägenhet i Jonsered. Kolonilotten är deras oas och en plats de gärna bor på under sommartid, utöver den månad de åker till Bosnien. Grannen intill dyker upp och de börjar prata om vad som ligger bakom köerna som bildats vid motorvägen.

Håkan Johansson är ute och går med stavar. Förra året gjorde han en by-pass-operation. Han är också Jonseredsbo och har en bostad utan balkong så lotten ger honom det han behöver med grönska. Vägen till hans kolonilott är en brant backe uppåt. Och för den vane är det inget besvär men undertecknad får hämta andan flera gånger innan vi är framme.

– Jag tycker om att ha nåt att pilla med och har lite av varje på lotten, säger han.

Har egna höns på lotten

Nyligen skaffade han fem höns för att kunna ha självhushåll av ägg. Han är på lotten varje dag för att komma bort från lägenheten i Jonsered där han saknar balkong. Han klipper gräset och har planterat bland annat potatis, sallad, rädisor, lök och blomkål. Under de 15 år han haft lotten har det hänt en del. I dag bor det många från Göteborg på koloniområdet. Men vem som helst kan inte lyckas hitta sig en bit mark att arrendera.

– Nej, det är nog inte så lätt, understryker Håkan Johansson.

Anja Ryne: ”Det här är som en sommarstuga-light liksom. Det känns mer som en sommarstugeområde än ett koloniområde”

Han guidar till en lottägare som han vet är från Göteborg och som han tror är skådespelare. Men det visar sig att skådespelarparet inte är här utan vi träffar istället Anja Ryne, som är hemmahörande i Majorna. Hon fick nys om lotten av en väninna och nappade när hon fick chansen att ta över arrendet för flera år sedan.

– Jag tycker det är underbart att det ligger i skogen och att man verkligen kommer nära naturen på ett annat sätt än koloniområden som ligger i stan.

Anja Ryne: ”Det här är som en sommarstuga-light liksom. Det känns mer som en sommarstugeområde än ett koloniområde”
Anja Ryne: ”Det här är som en sommarstuga-light liksom. Det känns mer som en sommarstugeområde än ett koloniområde”

Hon och maken bor i lägenhet i Masthugget och ville komma ut från stan.

– Det här är som en sommarstuga-light liksom. Det känns mer som en sommarstugeområde än ett koloniområde, lägger hon till.

Saknar en vattenpump närmare lotten

Fågelkvitter har ersatt brummet från bilarna på motorvägen. När Anja Ryne med familj tog över lotten för några år sedan fick de fixa till huset först. Därefter kunde de börja odla allt en mängd grönsaker och olika blomsorter. Det finns också tid för att bara ta det lugnt.

– Bara slappar och umgås med grannar och går promenader ibland, och så är det mycket roligt som händer i Jonsered också, det finns alltid nåt att göra.

Anja Ryde har koll på att ett nytt veganbageri nyligen har öppnat på området. Men det blir också en del besök hos Östhjälpen för att handla second-hand. De saknar en vattenbrunn närmare lotten. Nu tvingas de bära upp sitt vatten – en promenad på åtta minuter genom skog och backe.

– Vi saknar väl el och vatten, men det går inte, det vet vi. Och det visste vi ju när vi köpte, det är bra på många sätt också, menar Anja Ryne.

De samlar upp regnvatten i stora vattentankar som finns utplacerade runt lotten. Paret från Masthugget stortrivs på sin kolonilott som de besöker ofta sommartid, själva eller med sina vuxna barn.

– Det känns lite friare. Man får göra som man själv vill och folk håller inte på och lägger sig i, det är inte så stark social kontroll här.

LÄS MER:”Pilo”-barnen minns sin farfar – nu får han namnge en gata

LÄS MER:Kolonin i Jonsered stoppade anställda att åka mot Amerika

LÄS MER:Lindas dröm blev verklighet – öppnar veganskt bageri mitt i Partille

Så här prenumererar du!

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.

ANNONS