De poddar om loppisfynd och vintage – här är deras bästa tips i Partille

Retrotrenden är enligt branschens prognoser här för att stanna, vilket är något poddarna Marie Kollberg och Annika Jansson märker av. För två år sen startade de podden ”Retrorepan” i en studio i Sävedalen – nu inspirerar de tusentals följare till att jaga guldkornen på loppishyllorna. Här är deras bästa tips på var du kan fynda i Partilles närområde.

ANNONS
|

När Svensk Handel skulle sammanfatta året 2020 inkluderade de för första gången andrahandsmarknaden, och det är inte av en slump. Allt fler har fått upp ögonen för både charmen och betydelsen av att ta tillvara på det som redan använts och älskats av någon annan.

Två som tidigt hakade på trenden är Annika Jansson och Marie Kollberg som sedan drygt ett år tillbaka driver podden "Retrorepan" från Radio 88:as studio i Sävedalen.

LÄS MER:Högdosvaccin ska rädda de äldsta från säsongsinfluensan

– Vi pratar om allt som har med loppis och vintage att göra, högt och lågt. I dag ska vi till exempel prata med en glasexpert om en väldigt eftertraktad vintage-ljusstake som kallas för "Solrosen". Ingen verkar veta när den egentligen är tillverkad, säger Marie Kollberg.

ANNONS

De har precis anlänt till studion, solen lyser upp de planschbeklädda väggarna och det finns ingen tid att förlora. Hörlurarna åker på och mikrofonlamporna tänds. Det hörs att Annika Jansson är en van radiopratare när hon hälsar lyssnarna välkomna samtidigt som dagens gästexpert från glasbruket i Kosta kopplas in i studions telefon.

Vasen visar sig vara tillverkad tidigt 70-tal – mysteriet är löst.

Fyndar på två olika sätt

När inspelningen är över berättar de att intresset för retro och second hand går en bra bit tillbaka i tiden för båda två. Däremot har de olika åsikter om vad som faktiskt kan kallas ett riktigt tvättäkta loppisfynd.

– Vad som definierar det kan vara antingen känslomässigt eller pengamässigt. Det kan vara att man hittar något till ett billigt pris men också att man hittar något man verkligen letat efter och drömt om. Då gör det inte lika mycket om det kostar lite mer, säger Annika Jansson.

LÄS MER:Många barn och föräldrar besökte brandskadad skola

Marie Kollberg menar att ett riktigt fynd gärna ska vara fint, både designmässigt och kvalitetsmässigt. När hon går på loppis ser hon därför till att först skaffa sig en bra överblick av utbudet.

– Jag brukar gå typ tre varv runt i butiken och först då fastar ögonen på de riktiga pärlorna. Då börjar man höja och sänka blicken lite mer, säger hon.

Här är retrorepans bästa secondhand-tips för Partilleborna

  • Reningsborg
  • Östhjälpen Second Hand
  • Byns Deco
  • Myrorna
  • Emmaus
  • Erikshjälpen
  • Ebbes hörna
  • Vinden i Alingsås
  • Retrouttryck – Marie Kollbergs egna butik i Lerum
  • Floda Secondhand
  • Ria i Lerum

Övriga tips

  • Bakluckeloppisar - håll utkik efter annonser på Facebook
  • Marknader online, som Tradera och Facebook Market

Sa upp sig från jobbet – har i dag 50 000 följare

Förutom att jaga fynd till sig själv och sitt sommarhus i norra Värmland har hon också sedan 1,5 år tillbaka sagt upp sig från sitt jobb som lärare för att arbeta heltid med sitt retrointresse.

Hon driver bland annat det populära instagramkontot "uttrycksform" som har över 50 000 följare, och en second hand-butik i grannkommunen Lerum.

– Det är så roligt att kunna försörja sig på det man älskar. Jag tror att retrotrenden är här för att stanna och att återanvända det mesta kommer i framtiden att genomsyra samhället mycket mer än det gör i dag, säger hon.

LÄS MER:Hårdare biljettkontroll på bussarna – påstigning fram

"Måste höja statusen på att shoppa second hand”

Enligt Svensk Handel utgör andrahandsmarknaden ungefär två procent av detaljhandeln i dag, men den växer betydligt snabbare än alla andra.

– Jag skulle inte bli förvånad om priserna kommer stiga. Det som tillverkades förr är ofta kvalitetsvaror och i dag har vi ett helt annat tänk kring hur det vi konsumerar påverkar miljön, säger Marie Kollberg.

Själv köper hon nästan allt begagnat – förutom underkläder. Även Annika Jansson instämmer men lägger också till säng och soffa på listan över saker hon inte vill köpa second hand. Annars lever hon som hon lär och för att demonstrera pekar hon ner mot sina gympaskor.

– De här köpte jag för 20 kronor från en kompis, även tröjan jag har på mig kommer från second hand. Det enda jag kan störa mig på är att vissa butikskedjor kan ha priser på begagnade saker som går att jämföra med nyproducerade varor från exempelvis Ikea, säger hon.

LÄS MER:Poppels öppnar bryggeri i Göteborg – satsar vidare i Jonsered

Men då bryter plötsligt Marie Kollberg in och protesterar.

– Nej, jag tror att man måste höja statusen på att shoppa second hand. Man måste också förstå arbetet som ligger bakom. Mycket skulle inte gå att producera med det som det kostar i dag, säger hon.

Här kan man fynda

När det kommer till var de väljer att leta efter sina fynd varierar det mycket. Deras bästa tips är att utöver de vanliga butikskedjorna som Myrorna, Emmaus och Reningsborg också hålla utkik efter bakluckeloppisar.

Annika Jansson tipsar om att håll koll i grupper på Facebook där de brukar skriva om det är något på gång i närområdet och även online på sidor som Tradera och Facebook Market.

– Man får hålla ögonen öppna tills man får syn på något som gör att det säger "klick" i hjärtat, säger Annika Jansson och ler.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS