De ställde politikerna mot väggen – kollektivtrafik och kultur viktiga frågor

Politik är inte lätt att förstå alltid. Särskilt inte de krångliga termer som politiker slänger sig med. I veckan fick personer med funktionsvariation chansen att ställa politikerna mot väggen. De ville bland annat ha svar på vad partierna ska göra åt bussar som byter namn och att det saknas en biograf i Partille.

ANNONS
|

Debatten äger rum inne på Studieförbundet Vuxenskolans lokaler i centrala Partille. Ett gäng väljare har chansen att få svar på sina funderingar innan de gör sitt val på söndag. Framför dem finns fem olika partier uppradade med representanter: KD, V, S, C och M. Det är en lättsam stämning över sällskapet. Fikat är uppdukat och de församlade uppmanas att ställa sina frågor. Till en början är de som kommit till debatten något försiktiga och avvaktande, men så får de hjälp av ansvariga som håller upp bilder som ska förenkla för dem att hänga med i debatten.

Kollektivtrafiken berör uppenbarligen. Flera av de som är på plats brukar åka buss för att ta sig fram.

ANNONS

Bilder används mycket i debatten

Politikerna har fått skyltar att hålla upp så att de som lyssnar enklare ska följa vem som uttalar sig i olika frågor. De omformulerar sig flera gånger under mötet för att deltagarna ska följa med i debatten. Dessutom får de förklara vem som bestämmer när det gäller kollektivtrafiken, som flera frågar om. Bussar som byter namn utan förvarning, och som har nummer som tydligt visar vart de ska åka. Men också frågan om en biograf som visar bra filmer i centrala Partille lyfts.

– I aulan i stora scenen så är det anpassat efter att kunna visa bio och det visas bio också vet jag, säger Socialdemokraternas Isabelle Asadian Strandman.

Hon får mothugg av ansvariga Pernilla Fredberg som håller i mötet.

– Jamen det handlar om tillgänglighet också, om filmer visas under dagtid så är det inte lätt att ta sig dit om du har daglig verksamhet. Tillgänglighet är inte bara om att du ska kunna komma in i en lokal, du ska kunna ta dig dit också, säger hon och visar upp en bild med tillgänglighet för åhörarna.

Önskar fler ledsagare på sitt boende

Shaen Nuri bor på ett LSS-boende vid Finngösa och är nöjd med mötet.

– Alla var bra, säger hon efteråt.

Hon känner att hon fick svar på en del frågor. Hennes fundering under träffen med politikerna var varför det är så få anställda som är ledsagare på hennes satellitboende. Flera av de som är på plats undrar samma sak under debatten. Konsekvensen blir att de under helgerna begränsas och inte kan planera in aktiviteter som konserter eller andra kulturella evenemang som de gärna vill gå på.

Politikernas svar är enigt. Det handlar om att fördela resurser och att ”alla inte kan få allt”.

Shaen Nuri tror hon ska rösta i valet under söndagen.

Kompisen Kristina Asp är också nöjd.

– De var bra på att förklara sig och det var roligt att träffa dem.

Hon själv hade inga direkta frågor.

– Det var intressant att lyssna mest, säger hon om diskussionen.

För henne är det viktigt att politikerna satsar på miljön framöver.

– Kollektivtrafiken och återvinning är viktiga saker, säger hon.

Hon har inte bestämt sig för vilket parti hon ska rösta på under valet. Men att hålla debatter med politikerna är ett bra sätt att få ta del av deras politik, anser Kristina Asp.

Asadian (S): ”Det är en målgrupp vi har pratat för lite om i politiken”

Även politikerna var märkbart nöjda med mötet. En diskussion om tillgänglighetsperspektivet fick flera att förstå att det handlar inte bara om att anpassa lokaler efter personer med exempelvis funktionshinder, utan att det också kan handla om att erbjuda aktiviteter på tider som passar fler målgrupper.

– Det är en målgrupp vi har pratat för lite om i politiken. När vi har pratat vård och omsorg har vi ofta pratat äldreomsorg och hemtjänst, men inte tillräckligt mycket om LSS, så det vill vi prioritera annorlunda, säger Isabelle Asadian Strandman.

På vilket sätt då?

– Dels att vi vill öka bemanningen som vi har nämnt innan, men vi vill också ta in en LSS-samordnare som möter ungdomar redan när de är 16 år för att planera för deras framtid, var vill de bo, hur vill de jobba och plugga och verkligen ta ett helhetsgrepp från kommunens håll. Men också prioritera kompetensutvecklingen inom LSS i kommunen.

Mårdbrink (M): ”Det är svårt att lova en biograf i Partille, men kanske kan fundera om man kan göra nånting med biovisning för vissa målgrupper exempelvis.”

Även moderaternas Jonas Mårdbrink var också på plats och blev utfrågad.

– Det var väldigt roligt och givande. Det är alltid viktigt att prata med alla medborgare om vad de tycker är viktigt.

Var det nåt särskilt du tänker på?

– Jag fick med mig flera frågor som man kan fundera över. Vi pratade om kollektivtrafik, aktiviteter och biomöjligheter. Det är svårt att lova en biograf i Partille, men kanske kan fundera om man kan göra nånting med biovisning för vissa målgrupper exempelvis. Det är härligt att höra människor uttrycka vad de tycker och tänker.

Det var en lättsam stämning, så det kanske inte var vad ni politiker är vana vid i mötet med väljare?

– Det är alltid lättsam stämning när man pratar med väljarna. Men det är klart att man får tänka sig för att man inte använder de krångligaste politiker-ord som går att ta till och inte börja skälla på andra utan försöka berätta vad jag tycker, så enkelt som möjligt.

LSS och vad lagen säger

LSS står för Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade. I lagen står det att personer med funktionsnedsättning ska kunna få hjälp att leva som andra.

LÄS MER:SD:s vision av Kyrktorget – kallas ”luftslott” av M

LÄS MER:Två gånger försökte han köa för att rösta till valet – men fick vända hem

ANNONS