Duo åtalas för grovt dopingsbrott – efter smuggelfynd i skyddsrum

En man och en kvinna har åtalats för grovt dopingsbrott, efter att polisen vid ett tillslag hittat stora mängder dopingklassade preparat i ett skyddsrum i mannens kosttillskottsbutik.
Kvinnan, som bor i Partille, är enligt åklagaren inblandad i operationen för att hjälpa mannen att sälja preparaten vidare.
Båda nekar till brott.

ANNONS
|

Det var i slutet av september som en spanare i en civil polisbil såg mannen och kvinnan lasta burkar och paket från lagret på mannens kosttillskottsbutik i Småland in i en skåpbil.

Kvinnan, som är i 40-årsåldern och som bor i Partille, satte sig sedan i sin bil och lämnade platsen själv.

Spanaren tillkallade då förstärkning och ett patrull stoppade hennes bil en bit därifrån.

I förundersökningsprotokollet som Partille Tidning tagit del av, framgår det att kvinnan beter sig underligt när hon konfronteras av polis.

”Vid kontroll av kvinnan uppstod misstanke om dopingbrott eget bruk samt dopingbrott innehav varpå husrannsakan i bilen genomfördes. Kvinnan hade en svävande och varierande förklaring till vad hon gjorde här. Hon hade inte träffat någon i Småland, det var hon helt säker på.”, står det i förundersökningsprotokollet.

ANNONS

Hävdade att hon kört fel

I samband med att hon stoppas förklarar hon att hon egentligen var på väg någon helt annanstans, och bara råkat hamna i Småland.

LÄS MER:Kastade ölburkar på isen - nu får mannen tillträdesförbud

I kvinnans hittas därefter en mindre mängd dopingklassade preparat.

Parallellt med att kvinnan kontrolleras i sin bil slår polisen till mot mannens verksamhet.

Polisen hittade hemlig nyckel

Han släpper in dem, men tar en omväg vid lagret innan dess vilket gör att polisen misstänker att han gömt något.

En av polismännen som medverkade vid tillslaget har skrivit en utförlig händelserapport om vad som hände här näst.

”Jag beger mig in till utrymmet bakom skjutdörren, det område där mannen försvann bort kort innan, och börjar leta efter något han eventuellt gömt. Efter en stund drar jag i en plastlist som sitter uppe vid taket i närheten av en trappa som leder till ovanvåningen. När jag drar i plastlisten ramlar en nyckel ner. Jag tar med nyckeln och letar efter dörren till vilken den passar”, skriver polisen.

Lassvis med preparat låg gömda i skyddsrummet

Efter en stund hittar man ett skyddsrum, där nyckeln passar.

”En bit längre in i lokalen finns en dörr till vad som utifrån sett verkar vara ett skyddsrum. Nyckeln passar och jag öppnar dörren. Strax därefter ansluter kollegorna och vi fortsätter husrannsakan in i utrymmet bakom den låsta dörren. Inne i utrymmet påträffas en stor mängd dopingpreparat ”

LÄS MER:”Actionsnubbe” får fängelse – 
körde motorcykel utan körkort

Totalt påträffar man 185 000 enheter av dopingklassade i doser om fem milligram styck.

Kan ha smugglats in från utlandet

Nu har både mannen och kvinnan åtalats för grovt dopningsbrott. Mängden är så stor att man misstänker att preparaten skulle säljas vidare. I åtalet framgår det att åklagarens uppfattning är att mannen och kvinnan agerat i samförstånd.

De nekar båda två till brott.

Kvinnan åtalas och för ringa dopningsbrott, för de preparat man hittade i hennes bil.

Mannen åtalas även för bland annat smuggling, då han misstänks ha fört in de stora mängder dopingpreparat man påträffat illegalt. Bland annat från Nederländerna.

Så här prenumererar du!

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.

ANNONS