Elen dyr i Partille på onsdag – högsta priset på över åtta månader

Elpriset i elområde 3, som Partille kommun tillhör, steg under onsdagen till 1,53 kronor per kWh. Det är det högst dagspriset sedan i mars.
– Huvudorsaken beror på att vi har kraftig kyla i stora delar av landet som ökar elanvändningen, säger Mikael Jednell, vd vid Partille energi.

ANNONS
|

Dygnspriset på el är på onsdag, den 29 november, 1,53 kronor i elområde 3 på den nordiska elbörsen Nordpool. Inte sedan den 6 mars har dygnspriset varit lika högt. Jämfört med i dag stiger elpriset med 0,21 kronor per kilowattimme.

Hushåll och företag i Partille med timdebiterade avtal betalar som mest 2,86 kronor per kilowattimme mellan klockan 17 och 18 samt 18 och 19 då timpriset är som högst.

Mikael Jednell, vd på Partille energi, berättar för tidningen att det är kallare än vanligt just nu.

– Det är kanske 6-7 grader kallare än normalt i Norden, säger han och fortsätter:.

ANNONS

– En av orsakerna är att det är eluppvärmda hus där du har en stark ökad förbrukning när det är kyla. Industrin ligger kvar på ungefär samma laster men det är egentligen uppvärmda hus som driver kraftig ökad elförbrukning och på så sätt driver upp höga elpriser.

I Partille är situationen dock bättre än i andra grannkommuner, exempelvis Lerum.

– Det finns relativt mycket fjärrvärme i Partille. Så elförbrukningen i Partille ökar inte lika mycket som i andra kommuner. Om vi tar till exempel Lerum som är vår grannkommun. Vi har ungefär samma elförbrukning på ett år och det bor nästan lika många i kommunerna. När det är riktigt kallt ute blir elförbrukningen nästan 50 procent högre i Lerum än vad den är i Partille. Anledningen till att elförbrukningen inte blir så hög i Partille är att det finns många bostäder som värms upp med fjärrvärme.

Just fjärrvärmen underlättar för Partilleborna.

– I Partille finns det fler som har möjlighet att välja fjärrvärme än vad det finns i Lerum. Fjärrvärmen är mer utbyggd i Partille och det påverkar så att elförbrukningen inte blir så hög, säger Mikael Jednell.

Partilleborna får vänja sig med högre elpriser

Räknar man in energiskatt och moms landar priset på 4,07 kronor per kilowattimme under den dyraste timmen. Det innebär att en timmes dammsugning, när elpriset är som högst, kostar omkring 8 kronor för den som har ett elavtal med timpris (under den billigaste timmen mellan klockan tre och fyra skulle motsvarande dammsugning kosta cirka 2 kronor).

Och Partilleborna får nog vänja sig vid generellt högre elpriser i perioder, menar Mikael Jednell, vd på Partille energi.

– Vi får nog vänja oss vid att elpriserna kommer variera mycket kraftigare i framtiden än vad de gjort historiskt.

Kylan väntas också hålla i sig den närmaste tiden, vilket alltså ger högre elpriser.

– Om vi tittar på den närmaste veckan så ser det ut som att det fortsatt kommer vara kallare än normalt. Så vi kommer leva kvar med högre priser än normalt under den närmaste perioden.

Men det är inte alls i närheten av förra vintern?

– Nej, där är det en väldig skillnad. För ett år sedan så låg vi på kanske 50 procent, ibland över 100 procent, var vi ligger nu. Så att det är ju höga priser framöver men inte alls på den nivån som vi hade förra vintern.

Elpriserna har stigit under de senaste två åren. År 2020 låg snittpriset vid den här tiden på året på 0,22 kronor per kilowattimme och nådde aldrig högre än 2,05 kronor någon enskild timme.

De senaste 30 dagarna har snittet legat på 0,78 kronor per kilowattimme, alltså ungefär fyra gånger så högt som 2020. Förra året var motsvarande siffra 1,21 kronor per kilowattimme.

Även om priserna i elområde 3 är höga idag, så betalar hushåll och företag i södra Sverige ännu mer. I elområde 4 ligger priset på 1,61 kronor i snitt med 2,86 kronor som max. De lägst priserna återfinns i elområde 1 och elområde 2 med ett snittpris på 0,43 kronor och ett högsta timpris på 0,57 kronor. Partilleborna betalar med andra ord omkring fyra gånger så mycket för sin el som landsmännen i norr.

LÄS MER:Larmet: Hög arbetsbelastning på Närhälsan Furulund

LÄS MER:Hotade bränna sambo, barn och lägenhet – får nu höjt straff

LÄS MER:Insekter i broccolisoppan i Öjersjö: ”Flera kräktes”

ANNONS