Expertens tips: Så kan du göra för att hjälpa bina

Antalet vilda bin minskar både i Sverige och resten av världen. Vad kan man göra som privatperson för att hjälpa bina? Experterna ger sina bästa tips om hur du kan kan gå tillväga.
– Vi måste ta hand om de bin vi har, säger Sam Niknam, biodlare på Stadskupan i Göteborg.

ANNONS
|

Pollinering är viktig för de flesta av våra grödor, för maten vi äter och inte minst för naturen. Den store vetenskapsmannen Albert Einstein lär ha sagt ”Om biet försvann från jordens yta skulle människan bara ha fyra år att leva. Inga bin, ingen pollinering, inga växter, inga djur, inga människor.”

Det fina i kråksången med bin är att de i första hand är så flitiga när de söker mat. Pollineringen, att de åker från blomma till blomma och därmed befruktar växterna, blir som en positiv sidoeffekt och kallas för ekosystemtjänst.

Av Sveriges cirka 270 vilda arter var 97 rödlistade 2020 och 16 av dessa har man inte sett på så länge att man tror att de kan vara försvunna från Sverige, enligt Naturskyddsföreningen.

ANNONS

– Det många inte vet är att två tredjedelar av våra bin bor i marken, säger Sam Niknam.

Han och kollegan Malin Goldkuhl har tillsammans med sina kollegor tagit fram tips för Partille Tidnings läsare, på hur man kan göra för att bina ska trivas och bli livskraftiga.

Fem tips som privatpersoner kan göra för att bina ska trivas

1. Vi har haft ett par torra somrar, och fler blir det nog. Även bin och humlor blir törstiga så gör en dryckesstation, även insekter behöver vatten. Lägg stenar eller spelkulor på ett fat med höga kanter, fyll på med vatten. Så har bin och humlor ett vattenhål att dricka ifrån.

2. Plantera växter som blommar länge och variera med blommor som slår ut olika tid på säsongen. Under vår och tidig sommar finns gott om nektar och pollen men framåt juli och augusti kan det bli värre med mat för bin.

– Tänk på att bara så blommor som är inhemska, kolla noga om du köper en frömix, säger Sam Niknam.

3. Även om du inte bor i hus kan du göra en insats om du bor i lägenhet och har balkong. Plantera bärplantor och buskar på balkongen, det blir en festmåltid både för människor och insekter. Häng i lådor och amplar.

– Blomlådor på balkongen blir en bra pausstation för bina, säger Malin Goldkuhl.

4. Tips på bra saker att odla: Isop, blomstersalvia, penséer, timjan, hallon. Ett träd som är underskattat är sälgen som brukar kallas naturens frukost eller förrätt. Det är en så kallad nyckelart vilket innebär att den har stor betydelse för andra arters överlevnad i ett ekosystem. När våren kommer och trötta insekter börjar bege sig ut efter föda är sälgen livsviktig. Ju fler insekter som överlever våren, desto bättre pollinering blir det, mer mat åt fåglar, och så vidare. Så gör en insats och plantera fler träd av detta slag, i stället för att gallra.

5. Låt gärna död ved ligga kvar. Vi vill gärna städa undan allt som ser rörigt ut både inne och ute, men stubbar och död ved är viktigt då de fungerar som livsmiljö åt mossa, lava, insekter och svamp. Det är med andra ord viktigt för den biologiska mångfalden. För sandbin kan man göra en bädd av sand i trädgården. Gärna av sand som finns i sandlådor. Där trivs sandbina bra.

– Läs på och gör ditt eget insektshotell. Du behöver bara en borr. Ett egengjort insektshotell med rätt material slår ett färdigproducerat plottrigt och tryckimpregnerat hotell, säger Sam Niknam.

LÄS MER:Stadsbin har flyttat in på bostadsbolagets balkong

LÄS MER:Jubel för Selma och Damon – får forskarpris för pollenaffisch

Så här prenumererar du!

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.

ANNONS