Marith Hesse (M).
Marith Hesse (M). Bild: Sanna Tedeborg

Försämrade förutsättningar för småföretagare i Partille

Från plats 35 till plats 53 – så stort är droppet för rankningen av småföretagares förutsättningar i Partille kommun.
– Jaja okej, det är inte så jättemycket, säger kommunalstyrelsens ordförande Marith Hesse (M).

ANNONS
|

Partille har sedan fjolåret tappat 18 placeringar på ett rankningsindex gällande förutsättning för kommunens småföretagare. Det visar en kartläggning gjord av Småföretagarnas Riksförbund. När kommunalstyrelsens ordförande Marith Hesse (M) får reda på att Partille trillat neråt i listan säger hon att tappet inte är så stort.

– Jaja okej, det är inte så jättemycket.

Partille tappar platser i företagsrankning

Det som fått Partille att tappa platser är minskningen av nya småföretags överlevnadsgrad, välfärdsåtagande, den kommunala näringspolitiken och demografin, vilket man kan se i tabellen nedan.

Men trots minskningen av välfärdsåtagandet och demografin drar de tillsammans med skolsystemet upp kommunens betyg, vilket Marith Hesse tror beror på en sak.

ANNONS

– Även om vi har backat på punkterna ligger vi bättre till än många andra kommuner.

Områden där förutsättningarna har försämrats eller är relativt svaga i Partille

Trygghetsinsatser: Här använder Småföretagarnas Riksförbund kriminalitet som ett av två mått på Trygghet. Det första måttet är antal anmälda brott (stölder, tillgreppsbrott, skadegörelse och våldsbrott) per 1 000 invånare och år i landets olika kommuner. Det andra måttet är svarstiden för räddningstjänst, räknat som antal minuter från 112-samtal till att första resurs är på plats.

Kommunal näringspolitik: Detta område omfattar hur lokala företagare upplever kommunens service till företagen, kommunens handläggningstider, kommunens upphandling samt kommunala tjänstemäns attityder till företagande.

Informationen har hämtats från Svenskt Näringslivs företagsklimatmätning, en källa till attityder och policy i olika kommuner gentemot företagande. Tidigare års index hade kommunens tillämpning av lagar och regler som mått i stället för kommunens handläggningstider, detta har ändrats eftersom mätningen som Svenskt Näringsliv genomför inte längre inkluderar tillämpning av lagar och regler som ett mått.

Kapitalförsörjning: Ett av de främsta hindren för små och växande företag är förutsättningarna för extern finansiering. Tidigare baserades måttet kapitalförsörjning på de kommuner där det finns minst en sparbank. Efter reflektioner och kommentarer har Småföretagarnas Riksförbund valt att ändra detta mått, och i stället utgå från andelen av företagen i olika delar av Sverige som under de senaste tre åren ansökt om och beviljats lån och krediter. Data för detta hämtas från Tillväxtverket för olika län, och länsdata används för de olika kommunerna. Resultatet i denna dimension har ändrats jämfört med tidigare, då det visar sig att mindre folktäta kommuner klarar sig betydligt bättre i jämförelse, med detta nya sätt att räkna. Ambitionen med Småföretagarindex är att mäta företagandets villkor så nära verkligheten som det går och det pågår ständigt ett arbete med att finslipa metoderna.

Källa: Småföretagarnas Riksförbund.

I regionen hamnar Partille på plats sju av 43, medan grannkommunen Härryda tar hem förstaplatsen i regionen. Hur stor vikt ska man lägga på sådana här rankningar?

– Vikt och vikt. Man ska se det som en del av väldigt många rapporter som vi kollar på. Så länge alla rapporter går åt samma håll och visar en riktning, säger Marith Hesse och tillägger:

– Det viktigaste är att klimatet för företagarna är bra. Det hjälper index till med och man kan ta tips från det. På det sättet tycker jag att de är viktiga. Det viktigaste är inte exakt vilken placering vi hamnar på utan jobbet vi gör.

Att kommunen har tappat 18 placeringar, vad tror du det beror på?

– Både att det är tajt mellan platserna och att vi minskar gällande parametern överlevnadsgraden. Gällande överlevnadsgraden kan det säkert finnas olika förklaringar, exempelvis beroende på var ens kommun befinner sig geografiskt och vad man har för branscher i sin kommun.

”Synliggöra den hjälp man kan få”

Hon fortsätter att berätta att handeln har haft det svårt under coronapandemin.

– Vi har Allum och en annan konkurrens än vad man kanske har i Härryda som inte har ett stort shoppingcenter. Om det är en exakt förklaring vet jag inte utan vi får först göra en analys. Sedan får vi se om det är något mer vi från kommunen kan göra för att underlätta för de småföretag som inte ser ut att överleva, det kan handla om att synliggöra den hjälp man kan få och att komma med tips, råd och stöd.

Men hon berättar att det även kan bero på vilken rankning man använder.

– Indexen använder sig bland annat av resultat från Svensk Näringslivs rankning och vi backade lite där så då är det inte så konstigt att detta resultatet hänger med. Man får göra en analys och se vad det beror på. Småföretagarnas Riksförbund var på besök och de sa att skillnaderna börjar att jämnas ut mer och mer så att det blir tajtare mellan plats ett och 290. Ligger man på plats 50 till 60 av 290 så är man bra på näringslivsfrågorna.

”Näringslivet är viktigt”

Kommunens trygghetsinsatser för småföretagare är enligt Småföretagarnas Riksförbund ”relativt svaga”, trots att betyget ökade från fjolåret.

– Jag skrev strax före sommaren under medborgarlöftet tillsammans med polisen. Där har vi fått med att vi ska stärka det brottsförebyggande och trygghetsskapande arbetet tillsammans med näringslivet och andra aktörer. Näringslivet är en viktig del i detta arbete.

Hon berättar att i november kommer det hållas i ett trygghetsmöte där företagarnas trygghet är i fokus.

– Där kommer vi att ha en workshop och sedan titta på hur vi kan öka tryggheten genom samverkan. Så vi har mycket på gång, säger hon och tillägger:

– När Småföretagarnas Riksförbund var här bjöds småföretagare in men tyvärr dök bara tre företag upp.

LÄS MER:Här är den bästa och sämsta skolkommunen i Göteborgsregionen

LÄS MER:Partillebo är näst bästa hyresvärden i Västsverige

LÄS MER:Partille har nöjda företagare – rankas 24 i Sverige

ANNONS