Förskolan kräver intyg från föräldrar: ”Rätt ska vara rätt”

Vårdnadshavare för barn i förskolan måste från och med höstterminen lämna in arbetstid- eller studieintyg. Detta för att ha rätt till sin förskoleplats i mer än 15 timma per vecka.
– Rätt ska vara rätt, säger Otto Natt och Dag (M), ordförande i utbildningsnämnden i Partille kommun.

ANNONS
|

Förslaget, som kommer från Moderaterna i Partille, innebär att alla föräldrar till barn i förskola i kommunen från och med i höst måste lämna in ett intyg på hur mycket de jobbar eller studerar. Den lagstadgade rätten till 15 timmars förskola i veckan ligger fast, om du som förälder vill ha mer så måste du styrka ditt behov.

Otto Natt och Dag (M), ordförande i utbildningsnämnden, som ligger bakom förslaget, menar att det uppkommit ur en nationell diskussion om att ”rätt ska vara rätt”.

– Det finns ett regelverk som ska följas och det handlar om skattepengar. En del kommuner har redan infört krav på intyg och fler är på väg. Det ska bli rätt för alla parter, säger han.

ANNONS

Att det ska handla om att stävja fusk menar han inte stämmer, i alla fall inte i första hand.

– Nej, mer om att regelverket ska följas. Det är enklare att kolla att allt blir rätt om vårdnadshavare lämnar in sina intyg. Jag ser inget konstigt med det, säger han.

Många känner inte till reglerna

Systemet med intyg som skickas in digitalt testas under hösten och utvärderas sedan. En gång om året ska intygen lämnas in till kommunen och Otto Natt och Dag tror inte att det kommer att innebära så mycket merjobb för vare sig föräldrar eller kommunen.

– Det återstår att se, men även innan intygen så har du som förälder fått begära hur mycket tid på förskolan ditt barn behöver så nyheten är egentligen att du behöver stärka ditt behov.

Han har än så länge inte stött på några reaktioner från föräldrar men vet sedan tidigare diskussioner och rapportering i media att förhållandevis många inte ens vet om att det finns regler för att hur länge ett barn får vara på förskolan.

– Det finns en okunskap kring detta och med ett arbetstid- eller studietidintyg på plats blir man mer uppmärksam på att reglerna finns. Vi tror att det är ett bra system, säger Otto Natt och Dag.

Förvaltningen sköter administrationen

Hanteringen av de inskickade intygen görs av utbildningsförvaltningen som också utrett förslaget och kommit fram till att det är genomförbart. Charlotte Johansson är chef på förvaltningen:

– Förslaget är ett nämndinitiativ från Moderaterna och i oktober förra året kom de med en önskan att vi skulle utreda om det var möjligt och det kom vi fram till att det är, säger hon.

Ett smidigt, digitalt system är en förutsättning för att insamlingen av intyg ska gå smärtfritt och därefter kommer det att göras stickprov bland de intyg som kommit in. Men inte heller Charlotte Johansson tror att fusket med förskoletider är särskilt utbrett.

– Nej, det skulle jag inte säga att vi vet. Alla har ju rätt till 15 timmar barnomsorg i veckan även om man inte jobbar eller studerar, men vill man ha mer så är det ett intyg som krävs, säger hon.

LÄS MER:Facket om förskoleintygen i Partille: ”Vi vet att tiderna stretchas”

LÄS MER:Partille ska få en ny öppen förskola – kanske i Sävedalen

LÄS MER:Isaaks mamma Sarah om Tallmossens förskola: ”Tack”

ANNONS