Thomas Strindeborn, vd och handlare på Ica Maxi i Allum.
Thomas Strindeborn, vd och handlare på Ica Maxi i Allum. Bild: Alfred Dikalow

Här är matvarorna som ökar mest i pris

Priset på kaffe och tomater har ökat med nästan 30 procent under det senaste året, enligt SCB. Det är bland annat en konsekvens av kriget, men också bränslekrisen. På Ica Maxi i Partille har man tydligt märkt av prisökningen.
– Höjningen följer med i hela näringskedjan, säger Ica-handlaren Thomas Strindeborn.

ANNONS
|

I början av året steg priset på kaffe med tolv procent, om man jämför med månaden innan. I februari fortsatte det öka och kaffet blev 11,6 procent dyrare, enligt Statistiska centralbyrån, SCB.

– Redan under hösten såg vi att priser på kaffe, oljor och spannmål började öka snabbare i pris. Men nu under början av 2022 ser vi en väldigt bred prisuppgång på de flesta livsmedel. Exempelvis har även grönsaker och fisk ökat väldigt mycket i pris, säger John Eliasson, statistiker på SCB, i ett pressmeddelande.

Handlaren: ”Ett enormt tryck på hela sortimentet”

Förutom kaffe och tomater ser man också en prisökning på livsmedel som päron, vitkål och färsk lax.

ANNONS

– Det är inte bara en prishöjning på dessa varor, utan det är ett enormt tryck på hela sortimentet. Höjningen följer med i hela näringskedjan, säger Thomas Strindeborn, vd och handlare på Ica Maxi i Partille, och fortsätter:

– Det är tråkigt att det blir så. Alla i kedjan måste få betalt. Men man får försöka hålla emot så mycket som det går.

Beror bland annat på kriget och bränslekrisen

Thomas Strindeborn menar att bränslekrisen är en bidragande orsak.

– Det beror på att energi- och bränslepriset har höjts. Det har i sin tur bidragit till att bönderna har fått högre kostnader. Sedan är kriget även en stor bidragande orsak, säger han.

Prishöjningen kan bero på missväxt, som olämpliga väderförhållanden eller växtsjukdomar. Att det höjs är en kombination av allt det som händer runt om oss.

Men trots att det finns en generell prisökning så finns det vissa livsmedel som minskar i pris. Det gör bland annat purjolök, avokado och lättöl.

– Det är svårt att säga om det blir en ökning eller minskning i framtiden. Vi har en inflation som späds på av många delar.

LÄS MER:Partilleborna bunkrar mat – pasta och konserver säljer slut

LÄS MER:Snattade smink på Ica Maxi Allum – till flickvännen

Så här prenumererar du!

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.

ANNONS