Anna Strand (C) och Marith Hesse (M).
Anna Strand (C) och Marith Hesse (M).

Hesse ger upp kampen om Internationella Engelska skolan

På tisdag kommer frågan om Internationella Engelska skolan upp på agendan hos kommunstyrelsen. Då kommer också spiken i kistan att sättas för de tidigare så storslagna planerna på en ny friskola i Partille.

ANNONS
|

Marith Hesse (M) har under lång tid drivit frågan om att Internationella Engelska skolan skulle få tillstånd att bygga en skola med plats för 600 elever i Sävedalen. Men hon tvingades se de storslagna planerna gå i kras för två veckor sedan efter att förslaget röstats ner i arbetsutskottet med 3-2 – när allianskollegan Centern ställde sig på samma sida som Socialdemokraterna. Hon har fortfarande inte kommit över besvikelsen och replikerar nu Anna Strands (C) uppgift om att en ny friskola i Sävedalen skulle kostat skattebetalarna cirka 30 miljoner kronor. En summa som hon själv inte sett faktiskt underlag till.

ANNONS

– Det finns inga siffror, det är därför som jag säger att det blir inte trovärdigt när man hävdar att det finns beräkningar på x antal miljoner kronor. Det man säger i underlaget är att de uppskattningar man gör är högst ungefärliga. Det blir inte mer trovärdigt när man försöker upprepa en siffra som att den är sann.

C har brutit politisk överenskommelse med Alliansen

Hesse vidhåller också att allianspartiet Centern, i och med att de röstat nej till IES, nu också brutit den politiska överenskommelse de haft.

– Det är ett helhetspaket. Bryter man det ena, frågan är då om man avser att bryta överenskommelsen helt?

Hesse:” Vi tror inte på paviljonglösningar”

Hesse pekar på att det inte är hållbart med stora skolor där 1000 elever går, liknande Vallhamraskolan.

– Partille växer, vi kommer behöva en ny skola. Vi tror inte på paviljonglösningar och vi tror inte på att bussa elever till andra skolor.

Lösningen med paviljonger som ska upp vid Vallhamraskolan under sommaren, där cirka 160 elever ska kunna undervisas är inte hållbar, menar Hesse.

– Att vi får sätta paviljonger där är en bra kortsiktig lösning, men ingen bra och hållbar lösning.

Vänder sig mot påstående om överkapacitet

Dessutom menar hon att de cirka 400 elever som idag går i en annan skola än de kommunala utanför och i kommunen, kanske skulle valt att vända hem.

Hon vänder sig också mot påståendet att det skulle finnas en överkapacitet i skolorna i kommunen.

– Vi har överkapacitet i Öjersjö och Furulund, men det är för att vi har byggplaner där. Där har vi medvetet också byggt med en överkapacitet inför kommande inflyttningar, säger hon och lovordar att de tänkte med framförhållning när det begav sig.

Hesse förtydligar också att kostnaden för att bygga en ny skola skulle landat på byggherren Skanska.

Men om det nu finns en osäkerhet i hur elevkullarna blir, hur eleverna flyttar mellan olika skolor och hur det kan slå mot kommunala skolor, är det inte bättre att backa?

– Jo, fast osäkerheten finns ju alltid. Återigen. Det är inte kommunen som bygger en skola. Sedan är det är klart att det kan komma att påverka skolorna i området, men det är den verklighet vi har hela tiden.

Kommunstyrelsens ordförande pekar på att kommunen måste följa existerande lagstiftning, där elever ska beredas plats samtidigt som friskolor tillåts etablera sig.

– Då måste vi titta på de instrument vi har, och exempelvis slippa sätta upp paviljonger, eller ha skolor med 1000 elever.

Hesse: ”Om vi skulle få fem till tio procent mer valfrihet så tror jag inte det slår undan benen på våra kommunala skolor”

Att elever fylls på underifrån gör också att ansvariga skulle få tid att hantera eventuella mängder med elever som vill byta skola.

– Om vi skulle få fem till tio procent mer valfrihet så tror jag inte det slår undan benen på våra kommunala skolor.

En friskola i Partille kommun

Den enda friskola som finns i kommunen idag är Casa Montessori. Där går cirka 150 elever från Partille. Men endast ett 15-tal nya elever släpps in varje läsår, enligt Hesse.

– Nu är det en liten skara barn som har den valfriheten. Vi tycker det är rimligt att fler har den valfriheten på hemmaplan.

Vad är den stora vinsten med att låta en skola som IES få etablera sig i Partille?

– Det som är att vi står upp för valfriheten och att elever och föräldrar ska få välja vilken skola de ska gå i.

Men dessa barn och föräldrar har ju löst valfriheten med att söka sig till friskolor i Göteborg?

– Nej, då har vi löst den på andras bekostad. Vi ska kunna ha valfrihet på hemmaplan. Det vi kan erbjuda nu är för en exklusiv skara barn, förtydligar Marith Hesse.

Valrörelsen är igång och partiet knackar just nu dörr för att värva väljare.

– Vi har träffat på invånare som frågar när vi ska få ett annat alternativ i Partille, och föräldrar som redan har sina barn på skolor i Göteborg och som säger att de skulle kanske kunna tänka sig att vända hem om det finns en sådan skola här.

Nått vägs ände med IES

Hon ser inget ljus i tunneln gällande IES etablering i Partille längre.

– Vi har haft en massa sittningar rörande IES, men nu har vi nått vägs ände i detta.

Har du några förhoppningar om att det kan bli annat beslut på KS möte nu på tisdag?

– Nej, det kommer det inte bli. IES är borta från dagordningen just nu. Men frågan kommer säkert leva vidare.

Kommer ni driva frågan efter valet i höst?

– Det beror på hur konstellationen ser ut då och vilka möjlighet som finns.

Hon betonar att Moderaterna inte längre kan räkna med stöd från Centerpartiet i skolfrågan.

– Det är klart att vi litar inte riktigt på centern. Den frågan kommer väl vara borta om vi hamnar i en sådan konstellation.

LÄS MER:Puketorps förskola med 180 barn – ska ersätta paviljonger

LÄS MER:Internationella Engelska skolan fick nej av politikerna

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.

ANNONS