Höghöjdsbanor skrämmer inte Partilles ungdomar

Det är inte vem som helst som vågar sig på höghöjdsbanan i Lexbys trädtoppar. De flesta som tar sig an utmaningen är vuxna, men under sommaren har Partilles ungdomar fått företräde några kvällar i veckan.
– De är faktiskt oftast mindre rädda jämfört med vuxna, säger instruktören Ellrik Eriksson.

ANNONS
LocationPartille|
|

Vinden visslar och ungdomarna småpratar i en spänd förväntan på kvällens aktivitet. Instruktören Ellrik Eriksson ropar högt och ungdomarna samlas runt utrustningen. På marken ligger klätterselar med karbiner och linbanehjul, hjälmar och tunna handskar noggrant uppradad.

Med initiativ från Partille kommun arrangeras evenemanget av företaget High Adventure mitt i Lexbyskogen i Partille. Aktiviteten riktas till de som är mellan 15 och 25 år, men till och med trettonåringar vågade sig på banan under kvällen.

– Det är roligt med lite sommarlovsbesök från ungdomarna, oftast är det mestadels vuxna här, säger instruktören Ellrik Eriksson.

Ellrik Eriksson påbörjar kvällens aktivitet med en obligatoriskt säkerhetsgenomgång. Där visar han hur utrustningen fungerar och vad man bör tänka på. När ungdomarna fått på sig utrustningen vandrar de bort till övningsbanan.

ANNONS

På övningsbanan ska man visa att man har förstått hur man tar sig fram på ett säkert sätt, innan man får börja klättra på egen hand.

– Lite läskigt är det ju, man känner adrenalinet, berättar trettonåriga Alva Forsmans.

Barn känner inte samma rädsla

Det finns tre banor med olika svårighetsgrad. Först ut är den gröna banan, sedan den blåa och till sist kommer den röda banan som är till för dem äventyrslystna. Men åldersgränsen är 15 år.

Många av ungdomarna kunde tyvärr inte testa den högsta banan på grund av åldersgränsen.

– Om jag hade fått göra det hade jag gjort den. Så läskigt är det ju inte, säger fjortonåriga Anja Klas.

Den röda banan är 18 meter hög och avslutas med en 170 meter lång linbana som tar den modige från en klippavsats tillbaka till startområdet.

Oscar Fyrk, instruktör för höghöjdsbanan, berättar att barnen är överlag modigare än vuxna. Han tror att detta beror på att vuxna är mer medvetna om riskerna.

– Vi har haft vuxna som svimmat och behövt avsluta banan abrupt. Det händer inte lika ofta med barn, säger Oscar.

Fullt ös under pandemin

Under pandemin blomstrade höghöjdsbanan med nästan dagliga fullbokningar. Det flödade in människor och alla ville vara med. Oscar Fyrk berättar att bokningsläget har minskat det senaste året.

– Det var fullt ös under pandemin. Då detta är en utomhusaktivitet kunde folk vara tillsammans trots smittspridningen. Nu när man återgått till det normala har bokningen minskat.

Regler för höghöjdsbanan

– Endast stängda sportskor

– Inga hängande eller lösa kläder

– Inga sjalar

– Inga halsdukar

– Långt hår måste vara uppsatt

Aktiviteten är utsedd för dem som är minst 150 centimeter lång och väger mindre än 120 kilo. Ett ytterligare krav är att man måste ha en målsmans underskrift kring deltagarvillkor om man är under 18 år.

Källa: High Adventure

LÄS MER:Mängder med barn vid Kniven

LÄS MER:Populär paddling på Kåsjön – här är expertens bästa tips

LÄS MER:Hoppborgar och korv – så ska unga hitta till Kniven

ANNONS