Radon syns inte, luktar ingenting men är livsfarlig för din hälsa. Nu uppmanar kommunen alla som köpt, byggt nytt eller byggt om hus att mäta radonhalten.
Radon syns inte, luktar ingenting men är livsfarlig för din hälsa. Nu uppmanar kommunen alla som köpt, byggt nytt eller byggt om hus att mäta radonhalten. Bild: Anna-Karin Sedin

Köpt hus eller byggt om? – dags att mäta radon

Radon syns inte, luktar ingenting men är livsfarlig för din hälsa. Nu uppmanar kommunen alla som köpt, byggt nytt eller byggt om hus att mäta radonhalten.

ANNONS
|

Partille Tidning har tidigare rapporterat om att hundratals villor i Partille ligger i riskzonen för att drabbas av för höga radonhalter. Om du utsätts för höga halter av radon under en längre tid, i exempelvis din bostad, kan det vara skadligt för din hälsa. Radon är en radioaktiv gas som varken syns, luktar eller smakar och kan orsaka lungcancer. Gasen kan komma in i byggnader från marken, byggnadsmaterialet eller hushållsvattnet.

Därför rekommenderar Partille kommun nu alla som köpt nytt hus eller byggt om eller till ett äldre att kontakta en ackrediterad radonmätare för att göra en mätning. Det gäller också om du dragit om ventilationen eller ändrat uppvärmningssystem. Samt om du vet med dig att du bor i ett område där halten av radon i marken är hög eller att dit hus är byggt med blåbetong.

ANNONS

I kommunen finns 210 bostäder som står på mark bestående av granit med förhöjd radiumhalt och som kommunen identifierat som ett högriskområde för radon. Området ligger i Sävedalen på gränsen till Göteborg.

Mätningen måste ske under två månaders tid och resultatet ska sedan rapporteras in till kommunen.

LÄS MER:Nu ska tuppen i Ugglum bort: ”Den gal hela dagarna”

LÄS MER:Två år sedan rivningsbeslut – gatuköket står kvar: ”Folk ringer och frågar”

ANNONS