Csaba Bene Perlenberg: Historiskt beslut om simhallen – men var tog debatten vägen?

Partille kommer få en ny simhall, ja, faktiskt ett helt simhallskvarter. Men trots rekordstor prislapp har debatten om satsningen varit i praktiken obefintlig, skriver Partille Tidnings chefredaktör Csaba Bene Perlenberg.

ANNONS
|

Onsdagskvällen var relativt lugn i Partille centrum. Utanför kommunhuset, omgärdad av januarimörkrets kalla skrud, fanns det varken jubel eller inbitna protester.

På andra håll i landet har frågan om rekordstora investeringar för en ny simhall orsakat enorma konvulsioner, både bland väljarkåren men även i den lokala politiken.

I exempelvis Linköping blev det politiskt storbråk om den simhall som nu står färdig. I Göteborg har olika partier, styren och konstellationer bråkat, enats, splittrats och bråkat än mer om hur en ny simhall ska byggas, var den ska ligga, vad den ska få kosta, vad den ska användas till och av vilka, i årtionden. Projekt efter projekt har presenterats, bara för att kort därefter falla ihop som ett korthus.

ANNONS

Men i Partille har en rekordinvestering i en ny simhall seglat förbi som en liten mild vårbris.

När Göteborgs-Posten granskade upprinnelsen till projektet i februari 2021, nästan på dagen för tre år sedan, kunde tidningen visa på att upphandlingen varit något i hästväg. Projektet var skräddarsytt för att en enda aktör skulle kunna lägga – och vinna – anbudet. Peab var den enda aktören som ägde mark i centrala Partille – och som hade dokumenterad erfarenhet av att bygga simhall.

När Peabs anbud ratades av Partillebo på grund av för höga arvoden och en kraschad tidplan, bjöds Peab ändå in till ett ”förhandlat förfarande utan att upphandlingen annonseras på nytt” eftersom Peab ju varit de enda som budat i första rundan.

Till GP sade Olle Lundin, professor i förvaltningsrätt vid Uppsala universitet, följande:

– Jag skulle kalla det en otillåten direktupphandling. Det är ju rakt upp och ner diskriminerande, för det finns säkert 50 andra aktörer som inte äger fastigheter i det här området. Det här skulle ingen domstol eller tillsynsmyndighet godkänna.

Sedan dess har projektet rullat på. Det har reviderats, gjorts om, huvudbassängen har krympt – men projektet blivit dyrare.

När fullmäktige sedan i onsdags kväll fattade beslutet om doppa tån i miljardklassen var det nästan i form av ett rutinärende. Viss uppståndelse, och irritation, blev det förvisso när vänsterpartisten Bennerth Karlsson föreslog att fullmäktige skulle ta om anbudsförfarandet – men ärendet var på förhand i praktiken klappat och klart redan i kommunstyrelsen.

Stora frågor kräver en omfattande, och öppen, debatt.

Politisk enighet är varken förbjudet eller orimligt, inte minst för större projekt. Det minskar risken för att ett maktskifte kan medföra skrotade planer och bortkastade miljoner i utvecklingskostnader.

Men politisk enighet har också den uppenbara nackdelen att det inte blir någon nämnvärd debatt, och att ett projekt av den dignitet som simhallskvarteret nu blir, inte förankras ordentligt bland Partilleborna.

Stora frågor kräver en omfattande, och öppen, debatt. Att vrida och vända på alternativ gör att olika perspektiv kommer till tals, samtidigt som invånare har möjlighet att ifrågasätta och få svar på sina frågor.

I Partille har den politiska enigheten fått den något olyckliga konsekvensen att ett rekordstort projekt inte har varit föremål för en offentlig debatt. Varken i pressen, i en valrörelse eller i lokalmedia.

En öppen debatt är alltid av godo. För partier, för Partillebor – och för att simhallen ska kunna bli så bra som den förtjänar att bli.

LÄS MER:Allt du behöver veta om nya simhallen i Partille

LÄS MER:Vänstern ville göra om anbudsrundan till simhallen: ”Brist på konkurrens”

LÄS MER:Partille kommun hoppas på simklubb med ny simhall

LÄS MER:Partillebos vd om bygget av simhallskvarteret

LÄS MER:Partilleborna om nya simhallen: ”Dyrt”

ANNONS