En kvinna stal för över 3000 kronor på Ica Maxi, hävdade matbrist men stal lakan, ”Hänt Extra” och tre prinsesstårtor för närmare 600 kronor.
En kvinna stal för över 3000 kronor på Ica Maxi, hävdade matbrist men stal lakan, ”Hänt Extra” och tre prinsesstårtor för närmare 600 kronor. Bild: Mia Höglund

Kvinna stal på Ica Maxi – skyllde på höga bensinpriser

En kvinna i 50-årsåldern greps på Ica Maxi i Allum efter att ha försökt stjäla varor för över 3 000 kronor. Hon skyllde på höga bensinpriser och att hon inte hade råd med mat.
Men när väktare gick igenom varorna hon hade plockat på sig var det lakan, tidningar som ”Hänt extra” och tre prinsesstårtor för närmare 600 kronor.

ANNONS
|

Det var i början av maj i år som kvinnan besökte matbutiken i Allum tillsammans med sin tvillingsyster. En butikskontrollant lade märke till henne när hon gick med sin vagn och en scanner under armen mot tårtorna i butiken. Hon plockade på sig två stycken prinsesstårtor för 200 kronor styck, tittade sig vaksamt omkring och gick sedan mot riskakorna med tårtorna fortfarande i handen.

Butikskontrollanten följde efter och ser hur kvinnan scannar och lägger riskakor och smörgåsrån i en av påsarna i korgen. Prinsesstårtorna lägger hon sedan i en annan påse, oscannade.

– Misstänkt fortsätter sedan med sitt beteende. Hon plockar på sig blåbär, nötter och bärmix för att sedan lägga ner dem i påsen med oscannade varor. Hon går sedan tillbaka till tårtorna och lägger ner en till prinsesstårta i påsen, utan att scanna, skriver butikskontrollanten senare i sin rapport.

ANNONS

”Gör det för att priserna är så höga”

När kvinnan är klar i butiken går hon mot självscanningskassorna, betalar för varor värda 170 kronor och går ut genom grinden. Strax därefter grips hon av väktare.

Polis kallas till platsen som också håller förhör med kvinnan. När de frågar henne vad som hänt erkänner hon stölden.

– Vi gör det för att priserna är så höga överallt. Bensin och el.

Polisen: Hur gick du tillväga?

– Vill inte berätta just nu. Skäms för mycket.

Polisen: Vart konfronterade butikskontrollanterna dig?

– Utanför butiken.

Polisen: Var syftet att stjäla?

– Nej det bara blev så.

Polisen: Hade du kunnat betala för varorna?

– Ja men då hade vi inte haft pengar kvar till mat för resten av månaden.

När polis och butikskontrollant senare går igenom de saker kvinnan stulit visar det sig däremot att en mycket liten del utgjorde matvaror.

Förutom att ha plockat på sig ett bäddset för 698 kronor har hon också lagt en större mängd tidningar i sina påsar, alltifrån Aftonbladet, Expressen och Svensk Damtidning till Hänt Extra.

Hon har också tagit en marktäckväv för 150 kronor, en pelargon och en hibiskusplanta för 200 kronor och de tre prinsesstårtorna gick för närmare 600 kronor totalt.

Kvinnan gör inget anspråk på varorna men ber efter polisförhöret om att få betala för kylvarorna, som blåbären och en fruktsmoothie.

– Jag önskar betala så sent som möjligt så jag har råd.

Får villkorlig dom

Kvinnan åtalades senare för stöld och dömdes i dagarna vid Göteborgs tingsrätt. Målet avgjordes utan huvudförhandling då kvinnan erkänt gärningen.

Då kvinnan sedan tidigare är ostraffad döms hon till villkorlig dom och dagsböter på totalt 9 200 kronor, en summa som bestämts av domstolen utifrån hennes ekonomiska förhållanden.

Hon ska även betala 800 kronor till Brottsofferfonden då brottet har fängelse i straffskalan.

LÄS MER:Stölder ur butiker i Allum

LÄS MER:Stal koppar från tåg i Partille – polis larmades

LÄS MER:Kvinna fick smyckena stulna – polis larmad

ANNONS