Övervikten bland Partilleborna har ökat markant de senaste tio åren. Särskilt utbrett är problemet bland männen.
Övervikten bland Partilleborna har ökat markant de senaste tio åren. Särskilt utbrett är problemet bland männen. Bild: Kent Eng

Larmet: Partilleborna allt fetare

Nästan varannan invånare i Partille är överviktig, visar statistik från Folkhälsomyndigheten. Trots flera satsningar för att få invånarna i rörelse pekar statistiken uppåt.

ANNONS
|

Hälften av alla invånare över 16 år i Partille kommun är överviktiga eller lider av fetma.

Statistiken från Folkhälsomyndigheten visar dessutom att andelen överviktiga Partillebor ökar. Sedan 2012 har andelen invånare med ett BMI över 25 stigit från 43 till 49 procent. Problemet är särskilt utbrett bland män.

Orsakerna är flera och trenden syns inte bara i Partille – i hela riket ökar andelen överviktiga.

– Trenden vi ser i Partille speglar hela den svenska befolkningen. Det vi kan se är att det är stora samhällsförändringar som ligger till grund, säger Maria Svensson, folkhälsostrateg i Partille kommun.

Negativ trend i 40 år

Ändrad kost och ökad skärmtid är några exempel.

ANNONS

– Det är en utveckling under lång tid. Det är egentligen 40 år av en negativ trend med minskad fysisk aktivitet, säger Maria Svensson.

Framför allt är det stillasittandet som sticker ut och den fysiska aktiviteten som har minskat.

– Både barn och vuxna sitter still under större delen av sin vakna tid. Någonstans har vi gått mot att människors livsmiljöer begränsar möjligheten till goda levnadsvanor, förklarar Maria Svensson.

Maria Svensson, folkhälsostrateg i Partille kommun.
Maria Svensson, folkhälsostrateg i Partille kommun. Bild: Shamiram Demir

Läsk och godis i samband med sport

Även utbudet av onyttig mat har ökat.

– Tidigare var det begränsade tider som livsmedel var tillgängligt. Nu ser vi att utbudet även på hälsofrämjande platser är förändrat. Som att det erbjuds läsk och kakor i exempelvis badhus, arenor eller kulturhus.

Partille har egentligen goda förutsättningar för att övervikten skulle minska. Bland annat finns ett rikt föreningsliv, menar Maria Svensson.

– Generellt när jag tittar på kommunens välfärd och tar hänsyn till fler parametrar har vi goda förutsättningar inom folkhälsoläget, men ett gott välstånd kan också föra med sig att man rör sig mindre och sitter mer stilla.

Offensiva satsningar för att få Partillebor i rörelse

Kommunen jobbar nu aktivt med att få Partilleborna i rörelse. Det görs offensiva försök att framförallt skapa goda vanor hos barnen i kommunen.

Bland annat pågår projekt med att bygga aktiva gårdar i skola och förskola och utomhuspedagogik i skolan. Men också motionsträffar för seniorer och bra gång- och cykelbanor.

– Vi gör mycket. Vi vill främja hälsa och livskvalitet hos befolkningen och det blir mindre stigmatiserat om vi jobbar med det tidigt utifrån en hälsoaspekt i stället för när det blivit ett sjukdomstillstånd, säger Maria Svensson.

Är det svårt att få Partilleborna i rörelse?

– Jag skulle säga att många redan är i rörelse, men skillnaden mellan de som rör sig och de som inte gör det ökar.

Samtidigt finns det utmaningar.

– Livspusslet är en utmaning, det är mycket som ska rymmas under en dag och då gäller det att få in rörelsen på ett bra sätt. Det krävs också att man ändrar sina vanor och det är svårt. Att ställa bilen är lätt att säga men har man byggt upp en vana är det svårt.

LÄS MER:Så får du en konfliktfri sommar med barnen – viktiga tipsen håller bråken borta

LÄS MER:Extrapengar till ungdomsaktiviteter – nu är sommarprogrammet klart

LÄS MER:Expertens bästa vandringstips – platserna du inte får missa i Partille

ANNONS