Lera stoppar ny konstgräsplan i Jonsered: ”Drabbar oss hårt”

Det blir ingen ny konstgräsplan för Jonsereds IF. Rasrisk på grund av kvicklera sätter stopp. Ett hårt slag för klubben som nu kräver en åtgärdsplan från kommunen.
– Vi fick beskedet igår och det är ett hårt slag, säger ordförande Peter Eriksson.

ANNONS
|

LÄS MER:Uttjänt gräsplan är en risk för barn och unga hos Jonsereds IF

Partille Tidning har tidigare skrivit om att konstgräsplanen på Jonsereds Idrottsplats är uttjänt och behöver bytas ut, något som också funnits i både klubbens och Partille kommuns tankar sedan 2017. Men vid en första och nu andra mer ordentlig geologisk undersökning av marken så visar det sig att kvicklera och närheten till Säveån gör platsen högst olämplig för en ny konstgräsplan.

– Undersökningen visar att platsen där befintligt konstgräs ligger består av kvicklera och att det finns en skredrisk. Det är därför inte möjligt att lägga konstgräs där, säger Kristina Svensson, chef på Kultur- och fritidsförvaltningen (KOF).

Vill ha handlingsplan

Resultatet av undersökningen presenterades för Jonsereds IF på ett möte under gårdagen och enligt ordförande Peter Eriksson väcker det en hel del frågor.

ANNONS

– I nuläget är läget med marken som det är, det får vi hacka i oss, men vi hade gärna sett att kommunen tog kommandot och presenterade någon sorts handlingsplan. Vi fick inga sådana signaler, säger han.

LÄS MER:Konstgräsplan för Jonsereds IF försenas av rasrisk

Styrelsen i Jonsereds IF kallades till extrainsatt möte under gårdagskvällen för att sammanfatta läget och runt lunch på fredagen kom en skrivelse med styrelsens tankar. Dels som information till klubbens medlemmar, dels för att berätta hur de planerar att gå vidare. Och en av punkterna är således att kräva kommunen på en åtgärdsplan.

Handlar inte om pengar

– Vi behövde samla oss och tänka igenom hur vi ska göra framöver, vi får försöka jobba för en lösning på dels kort, dels lång sikt. Den plan vi har är ju nästintill uttjänt så vi får se hur vi ska göra och om vi ska fortsätta använda den. Och så får kommunen göra detsamma och fundera på en lösning på både kort och lång sikt, säger Peter Eriksson.

Han säger sig tidigare ha svart på vitt att det inte handlar om budget eller pengar och med tanke på att frågan varit aktuell länge och att klubben väntat på sitt nya konstgräs så tycker han att det borde ligga i kommunens intresse att hitta en bra lösning.

”De har min sympati”

Något också Kristina Svensson håller med om. KOF förvaltar planen som ägs av Partillebo och även hon är besviken på resultatet av markundersökningen.

LÄS MER:Reino, 92, om VM-finalen 1958: ”Bästa laget jag mött”

– Vi var inte alls beredda på det här resultatet och det känns så himla tråkigt för fotbollsklubben som väntat länge och tålmodigt på bättre förutsättningar för sin träning och sina matcher. De har verkligen min sympati och tillsammans får vi slå våra kloka huvuden ihop för att se hur vi kan gå vidare, säger hon.

Kan det bli aktuellt att anlägga en konstgräsplan på annan plats i Jonsered?

– Vi fick nyss resultatet och har i nuläget ingen lösning, det är ju inte så att det finns en massa outnyttjad mark i Jonsered, säger Kristina Svensson.

LÄS MER:Anrika Gibson-fonder går i graven på grund av nollränta på banken

Så här prenumererar du!

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.

ANNONS