Arkivbild. Senast manifestationen anordnades på allmän plats närvarade omkring 500 personer i Stadsparken. I år ska Tusen lyktor hållas på Kyrktorget
Arkivbild. Senast manifestationen anordnades på allmän plats närvarade omkring 500 personer i Stadsparken. I år ska Tusen lyktor hållas på Kyrktorget Bild: Partille kommun

Ljusmanifestationen Tusen lyktor hålls på Kyrktorget

Siktet är inställt på publikrekord vid manifestationen Tusen lyktor på Kyrktorget.
– Vi satsar större och mer kommungemensamt i år, säger Charlotte Svedstam, utvecklingspedagog och pedagogista inom Partille kommun.

ANNONS

På internationella barndagen den 18 november ska ljusmanifestationen Tusen lyktor hållas på Kyrktorget. Syftet med evenemanget är att belysa barns rättigheter i samhället. Vid manifestationen kommer ett stort antal lyktor, som tillverkats av förskolebarn i Partille, att tändas.

I år har alla förskolor bjudits in att medverka, tidigare år har det varit mellan fem och sju förskolor i Partille som deltagit. Senast en allmän manifestation anordnades var före pandemin och då närvarade omkring 500 personer i Stadsparken. I år ska Tusen lyktor hållas på Kyrktorget och enligt Charlotte Svedstam finns förhoppningar om att det blir ännu fler deltagare, kanske upp emot 1000 personer.

ANNONS

– Förhoppningen är att vi ska sprida detta till så många delar av kommunen som möjligt. Att det ska bli en stor manifestation och en magisk kväll, säger hon.

Under vecka 46 kommer förskolepedagoger att hålla olika diskussioner med barnen om barns rättigheter. Vid manifestationen kommer barnens tankar och berättelser presenteras.

– Det är en kväll för barnen, säger Charlotte Svedstam och tillägger:

– Vi vill inte bara att detta bara ska bli en happening utan att det ska sätta i gång en större medvetenhet hos allmänheten om att barn äger sina egna tankar, och att vi behöver bli bättre på att lyssna på dem.

Tusen lyktor

Tusen lyktor är en landsomfattande ljusmanifestation för att synliggöra barnen och ge dem en gemensam röst i det offentliga rummet, utifrån barnkonventionen som är svensk lag sedan januari 2020 och som belyser barns rättigheter i samhället.

Manifestationen, som är barnens gemensamma röst, hålls i samband med den internationella barndagen som UNICEF instiftat den 18 november. Tusentals lyktor lyser under samma himmel samma kväll i hela landet.

Källa: Partille kommun

LÄS MER:Skyhög prisökning av månadskortet – följer inte prisindex

LÄS MER:Att förebygga skador – en fråga större än idrotten

LÄS MER:Ferry Svan – med samma vinnarskalle som pappa Gunde

ANNONS