Lucka 12: Var låg yllefabriken och vilka jobbade där?

Yllefabriken var först ut när centrala Partille industrialiserades. Då gick gänget på bilden till jobbet varje dag. I dag kliver kommunens tjänstemän in i kommunhuset på samma plats. Ingen större skillnad, eller hur?

ANNONS
|

Redan på 1830-talet flyttade industrierna in i Jonsereds fabriker men det skulle dröja nästan ända till 1900-talet innan samma sak hände med de centrala delarna av Partille. Först ut med att inse fördelen med att ligga längs med det som nu är Gamla Kronvägen var en norrman. 1898 tog Jörg Jebsen mod till sig och byggde yllefabriken på tomten där Partille kommunhus står för tillfället. Platsen var ledig då herrgårdens bryggeri brunnit ner. Jebsen blev sedermera överkörd av tåget på Partille station 1914 och har fått ge namn åt Jebsens väg i Paradiset.

Ekorrhjulet fanns redan då

På bilden, som är tagen tidigt på 1900-talet, har fotografen lyckats samla ett rejält gäng av de som gick upp tidigt varje morgon för att jobba i yllefabriken. Ett välklätt men kanske inte alltför muntert gäng står på fabrikens gård och blir förevigade. 120-talet år är det istället kommunens tjänstemän som går upp tidigt och kliver in genom kommunhusets svängdörrar, välklädda men kanske inte alltid muntra. Det får en onekligen att tänka: ekorrhjulet fanns då, vi springer i det idag. Hur blir det i morgon?

ANNONS

LÄS MER:Lucka 4: Fanns TikTok 1870 eller vad gjorde kidsen?

LÄS MER:Lucka 7: Hur många folkdräkter har Samskolan?

ANNONS