En äldre man sitter och dricker sitt kaffe ensam.
Mer än hälften med hemtjänst i Sävedalen upplever social isolering och ensamhet. Bild: Filippa Eckert

Mer än varannan med hemtjänst lider av ensamhet

De som har hemtjänst i Sävedalen har stuckit ut i brukarenkäter – mer än varannan besväras av ensamhet. I regi av Partille kommun pågår en riktad satsning för att bryta den sociala isoleringen. Ett nytt kafé ger brukarna chans att uppleva gemenskap via bingo, quiz och gympa.
– Det är så roligt att se hur glada våra brukare blir. En av dem sa till mig ”det är som julafton varje tisdag”, säger Linn Wik, enhetschef inom vård och omsorg. Jul under pandemin

ANNONS
LocationPartille|

Varje år skickar socialstyrelsen ut en rikstäckande enkät till brukare inom hemtjänsten för att mäta psykisk ohälsa. Under pandemiåret 2020 stack Sävedalen ut som ett speciellt drabbat område. De som svarade på enkäten var brukare över 65 år gamla inom hemtjänsten. 54 procent av brukarna svarade att de besväras av ensamhet.

I september 2020 initierades projektet och kampen mot social isolering och psykisk ohälsa. I december samma år kickades insatserna igång. Resursenheten fick som uppdrag på politikens initiativ och finansiering att göra mätningar och satsningar för att motverka psykisk ohälsa och ensamhet. Hemtjänsten i Sävedalen samarbetar med resursenheten för att kontrollera vilka insatser som leder till bäst resultat.

ANNONS

LÄS MER:Svårt med covidpass för äldre: ”En bortglömd grupp”

Åtgärder

Satsningarna har pågått i över ett år där brukare har bland annat fått tillfälle att gå på promenader, caféer och delta i aktiviteter med andra bekanta. Satsningarna har marknadsförts av socialstyrelsen, som skickar ut ett månadsblad.

– Det är viktigt att brukarna vet vad som erbjuds, säger Linn Wik.

Pers café öppnades som en del av hemtjänstens satsning för att motivera ensamma personer att bryta sin sociala isolering. Inom caféverksamheten får brukare delta i bingo, quiz, föreläsningar, och gympa en gång i veckan.

LÄS MER:Medaljörer och eldsjälar hyllades av kommunen

– Genom att öppna caféverksamheten kunde vi skapa en social sammanhållning, inom pandemins gränser såklart.

Hälsogruppen är ytterligare en satsning som äger rum varje tisdag. En grupp brukare hämtas och färdas till Furulunds äldreboende där de genomför aktiviteter. Linn Wik upplever en ökad uppskattning för aktiviteterna, vilket hon tror kan vara en följd av pandemins drastiska förändring på människors sociala tillvaro.

– Det är så roligt att se hur glada våra brukare blir. En av dem sa till mig ”det är som julafton varje tisdag”.

LÄS MER:Dags för hemarbete igen – så gör Partille kommun

Utbildningsinsatser

Som en del av vård- och omsorgsförvaltningens arbete har personal inom hemtjänsten utbildats inom MI (motivationssamtal) för att uppmana ensamma personer att ”våga ta steget”. Linn Wik berättar att samtalsretoriken är en viktig del av hemtjänstens arbete.

– Vi vill motivera våra brukare till förändring och hjälpa dem hitta sina inre motivationer.

Hon berättar att de märkt en förändring utifrån dialoger med individer, vilket har diarieförts av kommunen. Dock ser de inga resultat ännu då de fortfarande inväntar årets enkätsvar.

LÄS MER:Fördubbling av anmälningar förklaras med nytt system

Julen är både den mest underbara och sorgliga tiden på året. Medan barn springer och julklappar öppnas, sitter vissa hemma ensamma på julafton. Pandemin och samhällets restriktioner har skapat utmaningar för hemtjänstens arbete för att motverka detta, men de försöker anpassa sina pågående satsningar med ett jultema.

– Vi gör det vi kan för att vara där för våra brukare under juletiden, men pandemin gör det svårt.

Så här prenumererar du!

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.

ANNONS