Mini-Maria drar i gång – ett år försenat

Planerna har funnits under lång tid. Satsningen på en Mini-Maria i Partille fick skjutas fram förra hösten – det saknades en kompetent sjuksköterska. Men om några dagar är det dags att äntligen slå upp portarna i lokaler inne i Forellen.

ANNONS
|

Det är politikerna i Västra Götalandsregionen som satsat på att anställa en halvtidstjänst för en sjuksköterska i Partille. Marie Hedström heter hon och kommer att sitta i redan befintliga lokaler i Forellen, det som i dag går under namnet PAN. Inga nya lokaler behöver inredas. Men trots att regionen sedan länge bestämt att starta upp en Mini-Maria i Partille fick planerna skjutas fram ett år – från förra hösten. Det var svårt att hitta en kompetent sjuksköterska.

– Enskilda förklaringen är att de behöver ha psykiatrikompetens och missbrukskompetens, förklarar Karin Hansson, enhetschef för Missbruksenheten på Social- och arbetsförvaltningen i Partille.

ANNONS

Totalt är det fyra sjuksköterskor som anställts för att arbeta mot nio olika kommuner runtom Göteborg. De ska fånga upp barn och unga med drogproblematik och vara redo att arbeta i olika kommuner under veckorna. Dessutom ska det finnas en psykolog och en läkare på plats i Mölndal.

Karin Hansson, enhetschef på Missbruksenheten på Partille kommun.
Karin Hansson, enhetschef på Missbruksenheten på Partille kommun. Bild: Privat

– Det har varit en väldigt lång process ihop med regionen. I början trodde vi att vi skulle kunna öppna redan förra hösten, men så har det skjutits fram period för period. Men nu har vi några sjuksköterskor som är anställda, säger Karin Hansson.

Är det ett bra upplägg för att arbeta med de här barnen och ungdomarna?

– Det tror jag. Det som är utmaningen är att vi är små enheter. Men det är klart att det finns en stor skörhet i organisationen, säger Karin Hansson och fortsätter.

– Vi har planerat och förberett så gott som möjligt, så vi tror absolut på upplägget och arbetssättet.

Även en kurator ska finnas på plats lokalt. Hon ska i dagarna ut på en informationsturné på skolor i Partille och informera om att Mini-Maria öppnar den 5 september och vad de kan erbjuda för hjälp.

Barn ska erbjudas hjälp tidigare

I Partille finns redan i dag hjälp att få för unga som har drogberoende på alkohol- och narkotikamottagningen, vilket förkortas till PAN. Det är för barn och ungdomar från 13 år och uppåt och i nuläget erbjuds behandlingssamtal och provtagning genom urinprov. Det finns också möjlighet till anhörigstöd. En viktig skillnad med etableringen av Mini-Maria blir att man också kommer knyta till sig en sjuksköterska – en tjänst som regionen betalar för.

Det blir också ett tvärprofessionellt arbetssätt som tidigt ska fånga upp unga, där både både sjuksköterskor och socionomer jobbar tillsammans.

Vad kommer det bli för skillnad framöver för de barn och unga som behöver hjälpen?

– Det blir tidiga och förebyggande insatser, så att vi ska kunna ge tidig hjälp till ungdomar och unga vuxna i missbruket, innan det blir ett etablerat missbruk.

I dag finns ingen kö till enheten eftersom det inte hunnit starta ännu.

Mini-maria för unga upp till 21 år

MiniMaria-mottagningar är specialiserade öppenvårdsenheter som vänder sig till ungdomar med risk- och missbruksproblem.

Mini-maria är en verksamhet som är ett samarbete mellan kommuner och Västra Götalandsregionen. Målgruppen är unga personer mellan åldern 13 och 21 år som lider av ett missbruk av narkotika, alkohol eller spelberoende. Det kan också vara unga som lider av psykisk ohälsa som kan få hjälp av personal på Mini-maria.

Gemensamt för de flesta mottagningarna är att man erbjuder psykosocial och medicinsk bedömning kring missbruk av alkohol och droger, drogtester, individuell eller familjeterapeutisk behandling samt manualbaserade behandlingsprogram.

I uppdraget ingår ofta också information och rådgivning till andra verksamheter och yrkesgrupper som kommer i kontakt med ungdomar.

Flera mottagningar kommer starta upp under hösten i bland annat Partille, Borås och Mölndal.

Källa: Västra Götalands-regionen

LÄS MER:Tio akut omhändertagna barn på ett år – bebis levde med mamma som fick psykoser

LÄS MER:Peter behandlar männen som slår – stoppar våldet genom samtalsterapi

ANNONS