Nu finns det trattkantareller i skogarna i Partille. Svampexperten tipsar om att man kan plocka svamparna ända in i januari.
Nu finns det trattkantareller i skogarna i Partille. Svampexperten tipsar om att man kan plocka svamparna ända in i januari. Bild: Jonas Rindefjell

Nu börjar säsongen för trattkantarellerna

Är det för sent att ge sig ut med svampkorgen? Verkligen inte, menar svampkonsulenten Theresia Lückner som uppmanar partilleborna att ge sig ut i skogen.
– Folk har inte riktigt koll på det men det är nu man verkligen kan plocka trattkantarell.

ANNONS
|

Theresia Lückner är regionombud för Svampkonsulenternas riksförbund. Hon plockar tillsammans med sin man runt 100 kilo svamp om året. Och just trattkantarellen har börjat att poppa upp lagom till att höstens kyla har börjat att sprida sig.

– Vi har en tradition hemma att gå ut och plocka trattkantarell på juldagen. Det är nu den säsongen börjar och är det bara tillräckligt milda höstar och inte för mycket snö kan man plocka trattkantarell ända in i januari.

Hon berättar att trattkantarellerna under oktober ofta är relativt små. Får de växa ostört kan det bli hattar på svamparna som är fem centimeter i diameter.

ANNONS

LÄS MER:Så blir nya Furulund: ”Ett jätteprojekt för Partille”

Partille, som består av runt 65 procent skog, ger alla möjligheter för invånarna att hitta svamp. I olika forum pekas bland annat området Paradiset ut som en möjlig skattkista för kantarell och trattkantarell. Andra tipsar om Maderna. Theresia Lückner, som själv bor i Stenungsund, berättar att hennes svärmor, som bor i Partille, med framgång testat svamplyckan i Jonsered. Det finns svamp. Det gäller bara att hitta orörd mark om man vill få svampen för sig själv. Partille Tidnings reporter har under 2022 hittat en hel del trattkantareller i skogarna vid Furulund.

Granskogar bäst för trattkantareller

När det gäller trattkantarell tipsar hon om att ge sig ut i skog där det finns gran. Eller allra helst i gamla ”trollskogar”.

– De gillar rikligt med mossa och där det är fuktigt. Gärna i sluttningar. Blir det för mycket regn och blöta kan trattkantarellerna dock ruttna, säger hon.

Trattkantarellen har som namnet antyder en trattformad hatt som är gulbrun eller brunsvart. Foten går mestadels i gult.

LÄS MER:Så hånas Partille i nya Mamma Mia-showen

– Se bara till att rensa trattkantarellerna på ett korrekt sätt. Nämligen att dela den. Annars riskerar du att få i dig snigelägg och småspindlar. Sedan brukar jag skölja svampen i vatten.

Ska man verkligen skölja svampen?

– För oss som jobbar med svamp är det allmänt vedertaget. Svampen tappar inte smaken av att sköljas. Den är fettlöslig och inte vattenlöslig.

Vad är tipset för någon som är nybörjare och som nu är sugen på att plocka trattkantarell?

– Det är att kolla på vilken skog man är i. Som jag sa gillar trattkantarellen granskog men kan även finnas där det växer bok. Är man i en skog med bara tall är det svårare att hitta något. Men det allra viktigaste är att inte plocka och äta något som man inte känner igen.

LÄS MER:Ungdomsgäng hotade och slog tonårskille – pressades att inte gå till polisen

Många giftiga svampar i skogen

Hon berättar att vi har ungefär 100 matsvampar i Sverige och att det finns ungefär lika många svampar som är giftiga.

– Få är dödligt giftiga. Många kan vara mag- och tarmretande. Men äter du så lite som storleken av sockerbit av en giftig svamp kan det leda till döden. Men det är ovanligt. Det har varit en del förgiftningar de senaste åren. Bland annat när svampplockare misstog den giftiga vit flugsvamp för slidskivling, som är en matsvamp i andra delar av världen. Min mykologmentor brukar säga att lite paranoia när det gäller svamp kan vara väldigt bra. Man ska ha respekt för skogen och vad den erbjuder.

Finns det några andra svampar än trattkantarell som man kan plocka nu?

– Den stora säsongen för soppar är slut i oktober. Men för nybörjare kan blek och rödgul taggsvamp vara en bra svamp att börja med. De finns nu på hösten ute i skogarna. De är bleka eller sämskskinnsfärgade och kan påminna en del om kantareller. De har små taggar på undersidan av hatten som går sönder väldigt lätt. Och de är svåra att förväxla med några giftiga svampar.

LÄS MER:Här nappar det – Partilles fem bästa fiskevatten listas

LÄS MER:Guide: Här kan du vandra i Partille

LÄS MER:Expertens bästa vandringstips – platserna du inte får missa i Partille

LÄS MER:Ugglums skola först ut med revolutionerande odlingsteknik

ANNONS