Omtalad dykutställning tar över Knivens fasad

Väderöarna, Indonesien, Gullmarsfjorden. Det är bara några av de platser som dykarna och undervattensfotograferna Kent Forsén och Conny Persson har utforskat. Nu har ryktet nått ända till Tjörn om det axplock av männens bilder som sitter uppe på Knivens fasad.
– När jag var i Skärhamn var det Partillebor på besök som rekommenderade andra att åka ner och titta, säger Kent Forsén nöjt.

ANNONS
|

Alla som har gått förbi Kniven på sistone har säkerligen fastnat med blicken på de färgglada bilderna som pryder de annars igentäppta fönsterna. Säl, hajar och exotiska fiskar är bara några av de totalt 43 bilder som porträtteras på fasaden. Bakom utställningen står flertal undervattensfotografer och två av dem, Kent Forsén och Conny Persson, har Partille Tidning passat på att möta upp för intervju.

– Jag hade släktingar som bodde här i Partille men anledningen till att vi ställer ut är för att vi först ville ställa ut på Partille Arena, säger Kent Forsén.

Han hade därefter tagit kontakt med kommunens kultursamordnare Maria Dahl.

ANNONS

– Hon tände på idén med bilder, tillägger Kent Forsén.

Men då det skulle byggas vid platsen ändrades beslutet.

Beryktad dykutställning på Kniven

Efter om och men hamnade till slut utställningen vid Kniven, vilket var tur det.

– Folk som åker förbi med pendeltåget sprider det vidare, säger Kent Forsén.

Och mycket riktigt går det ett rykte.

– När jag var i Skärhamn var det Partillebor på besök som rekommenderade andra att åka ner och titta, säger han och tillägger:

– Det här sprider sig.

Tillsammans har Conny Person och Kent Forsén med flera tidigare ställt ut både i Göteborg och Mölndal. De har även haft diskussioner med parkeringsbolag men som menar att det blir en fara för trafikanter, vilket även är anledningen till att det inte sitter några fotografier längs väggen mot Stationsvägen.

– Folk vänder sig om för att kolla, säger Kent Forsén.

”Visa vad som finns under ytan”

Själv började Conny Persson att dyka år 1972 och blev i samband med det medlem i Göteverkens dykarklubb. Kent Forsén började i sin tur på på 60-talet efter att på Renströmska badet träffat ett gäng killar, från Västkustens dykarklubb. Inte långt efter att de själv började att dyka var de även igång med att fotografera under vattnet.

Nu hoppas de att utställningen ger en ökad kunskap.

– Om kunskapen stimuleras till intresse så har man namnen på djuret och kan söka upp för att lära sig mer, säger Kent Forsén.

Deras främsta mål med utställningen är därför inte folk ska dyka utan att besökarna lär sig om den biologiska mångfalden och dess bredd. Sedan om det inspirerar till att någon testar att dyka är det bara en bonus.

– Frågar man någon om vad havet är för dig så säger de ”kallt, salt, mycket tång och maneter” men vi vill visa vad som finns under ytan som få har sett, säger Conny Persson och tillägger.

– Människor har bara krafsat på vattenytan.

Dykintresse i Partille

Om man bor i Partille och är dykintresserad rekommenderar dock Kent Forsén att man åker till kusten, gärna till Väderöarna eller Gullmarsfjorden.

– Det går att dyka i insjöar men det är inte lika roligt.

– Det är inte det djurlivet i sjöar men man kan ta kontakt med ett dykcenter och provdyka med en instruktör. Det finns även dykklubbar som har den funktionen, tillägger Conny Persson.

Utställningens framtid

Utställningen är ursprungligen planerad att pågå fram till och med september. Däremot har männen, tillsammans med de resterande av undervattensfotograferna bakom utställningen, sagt att kommunen får ha den så länge de vill.

– Om de vill ha den under tre år istället gör det inget för vår del, säger Kent Forsén.

Att både Kent Forsén och Conny Persson är passionerade kring utställningen går det inte att sticka under stolen med. När Kent Forsén visar bilder han själv tagit i samband med dyk händer det att han får frågan om när han ska sluta dyka.

– Då svarar jag, när döden och sjukdom skiljer oss åt.

LÄS MER:Bildextra: Här firar hundratals besökare nya Kniven

LÄS MER:Mannen bakom nya boulebanan vid Kniven

LÄS MER:Från arbetslös till pionjär i fågelholkskonst: ”Folk frågar om de är till salu”

ANNONS