Orkar inte bry sig om klimatet

I sommar har tågbiljetterna varit upp till 20 gånger så dyra som flygbiljetterna. Men när Lotta Hederstierna ska åka till Stockholm väljer hon nästan alltid tåget. Trots att det är både dyrare och mindre tideffektivt.
– Jag är flygrädd och tåget är smidigare, säger hon.

ANNONS
|

Klockan är strax över nio på onsdagsmorgon, men Partillebon Lotta Hederstierna är trots det pigg och glad. Varje dag går hon minst en mil om dagen, och ofta så tidigt som halv sex på morgonen. Hon svänger med sin svarta dramatenväska och hälsar glatt på folk hon känner på stan. Eftersom hon inte äger någon bil blir det många promenader i Partille.

– Det är bra både för mig och miljön, säger Lotta Hederstierna.

Hon berättar att när hon ska hälsa på sin dotter i Stockholm väljer hon alltid tåget före flyget. Detta, trots att tågbiljetterna nått rekordhöga priser, medan flygbiljetterna varit väldigt billiga.

ANNONS

Priser på tåg och flyg (en vuxenbiljett utan byte) från Göteborg till Stockholm i augusti

6/8 tåg: 665 kr och flyg: 136 kr

7/8 tåg: 885 kr och flyg: 136 kr

8/8 tåg: 515 kr och flyg: 52 kr

9/8 tåg: 365 kr flyg: 52 kr

10/8 tåg: 295 kr och flyg: 52 kr

Under en vecka i augusti kostar det nästan sju gånger så mycket att åka tåg som att att flyga från Göteborg till Stockholm. Och mellan Stockholm och Malmö är prisskillnaderna ännu större. Där är tågen nästan 15 gånger dyrare i augusti.

”Jag har flugit inrikes jättemycket”

Trots att det är så mycket dyrare att resa med tåget till Stockholm nu i augusti, så planerar Partillebon Lotta Hederstierna att göra det ändå. Men hennes främsta anledning är inte att det är mer klimatsmart.

– Jag är flygrädd. Det är framför allt jobbigt vid landningarna, säger hon.

Dessutom sparar man inte så mycket tid på att flyga. Lotta Hederstierna berättar att om hon skulle flyga, så måste hon ändå ta sig till Landvetter och sedan ta sig från Arlanda in till Stockholm. Det blir för bökigt.

– Det känns väldigt krångligt och det skulle nog ta längre tid, säger hon.

Men hon berättar att hon tidigare ofta flög upp till sin dotter.

– Hon bodde i Solna förut och då flög jag alltid till Bromma.

Hon berättar att hennes dotter är en ”sån där som bryr sig om miljön”. Till skillnad från Lotta Hederstierna skulle hon inte flyga inrikes.

– Men, du vet. När man blir äldre tänker man ”äh, skitsamma”. Man orkar inte bry sig lika mycket, säger hon.

Har du flugit inrikes mycket?

– Ja, jag har flugit inrikes jättemycket, utbrister Lotta Hederstierna och skrattar.

Hon säger att om dottern hade bott kvar i Solna hade hon nog tagit flyget, då det hade blivit det smidigaste alternativet. Eller om tågbiljetterna blir ännu dyrare.

– 1 000 kronor tur och retur känns okej att betala, säger hon.

Som det ser ut nu finns det en stor risk att Lotta Hederstierna kan behöva betala mer än så för resan till Stockholm i augusti.

Skriv mer om klimatet

Lotta Hederstierna tror att det inte är många som bryr sig om klimatfrågan eftersom hon menar att det inte skrivs så mycket om det i medier. I alla fall inte på ett begripligt sätt.

– Jag menar, om man hade skrivit om det tydligt i stora rubriker, eller skrivit olika snyfthistorier, då hade nog fler funderat på om det är värt att ta flyget, säger hon.

För Lotta Hederstierna är det barnen som är det viktigaste. Hon jobbar som kock på Skulltorpsskolan och möter massor av barn varje dag. Hon tycker att rätten att få leka är viktigt. Och att vuxna ser och lyssnar på barnen. Det är också barnen som kommer drabbas värst av klimatförändringarna.

Flygförbud

Lotta Hederstierna strycker undan håret från ansiktet och tar fram en snusdosa. Hon är rökare från början, men började istället snusa när hon fick barn.

– Det är dyrt och man får bruna tänder. Usch, jag borde sluta, säger hon och petar in en prilla under läppen.

Sedan lyser det till i ögonen.

– Det är precis som med flyg. Om jag ska sluta snusa, så skulle det krävas att det blev förbjudet. Förbjuder man folk att flyga korta sträckor i Sverige, så måste dem ju sluta. Det är ju egentligen helt onödigt att man får lov att flyga så, säger hon.

LÄS MER:Vänsterpartiets Linus Johansson brinner för en vinstfri skola

LÄS MER:Så mycket får du betala för miljövänliga kåken i Nya Öjersjö

ANNONS