Aspens badplats i Lerum.
Aspens badplats i Lerum. Bild: Rebecca Hådell

Otjänligt vatten i Aspen – kommunen avråder bad

Aspen badplats är avstängd sedan Lerums kommun upptäckt förhöjd nivå av tarmbakterier i vattnet. Teorin är att fågelbajs har runnit ner i vattnet.
Sjön Aspen går det som bekant också att bada i vid Jonsereds trädgårdar, men Partille kommun har i skrivande stund inte gått ut med avrådan om bad.

ANNONS
LocationPartille|
|

Det var under måndagsmorgonen som Lerums kommun meddelade att man stänger av Aspen badplats med omedelbar verkan. Kommunen avråder från bad i hela Aspen.

– Vi har gått ut på alla våra kanaler så har vi även satt upp avspärrningsband och skylt i mitten av badplatsen, säger fritidsintendenten Henrik Gustafson.

Fågelbajs kan vara orsaken

Orsaken är en förhöjd nivå av intestinala enterokocker i vattnet, det visar provsvaren – bakterier som återfinns i avföring hos djur och människor.

Badbryggan är en populär viloplats bland fåglar. Det är en olycklig kombination tillsammans med den senaste tidens regn, tror Henrik Gustafson vid Lerums kommun.

– Jag tror det. Att det har varit fågelbajs som har runnit ner i vattnet, säger han.

ANNONS

Bra vatten i andra sjöar

Lerums kommun fick provsvaren under måndagsmorgonen. Nästa vattenprov tas på onsdag och först under torsdag eller fredag kommer de nya provsvaren.

– Är det godkänt så plockar vi ner skyltarna igen och tar bort avrådan, säger Henrik Gustafson.

LÄS MER:Här är badtemperaturen på Lerums badplatser

LÄS MER:Beslut om Aspedalen tågstation dröjer

LÄS MER:Kommunens önskan: Gothia Cup till Lerum nästa år

ANNONS