En spolning under ett ledningsarbete orsakade under fredagen ett tryckfall som lämnade upp till 150 Lexbyhushåll utan vatten.
En spolning under ett ledningsarbete orsakade under fredagen ett tryckfall som lämnade upp till 150 Lexbyhushåll utan vatten. Bild: Sara Höglund

Över hundra hushåll utan vatten – ledningsarbete orsakade tryckfall

Vid elvatiden på fredagen kom de första samtalen från Lexby till kommunen. Flera hushåll rapporterade om att de saknade vatten i kranarna.
Orsaken visade sig vara ett pågående ledningsarbete i området som nu ska vara avklarat.

ANNONS
|

Det var strax efter lunchtid som Mikael Karlsson, driftsamordnare för va vid Partille kommun, kunde meddela att vattnet var tillbaka igen. Efter att, vad han uppskattar till ungefär 150 hushåll, stått utan vatten i kranarna sedan elvatiden på förmiddagen.

Orsaken var det ledningsarbete de just nu utför på platsen.

– Vi håller på med ett större arbete där. Vi håller på att lägga in nya va-ledningar och i samband med en spolning så tog de i lite för mycket, då tappade ledningarna trycket, säger han.

LÄS MER:Edwin vaknade av explosionen – slog larm om bilbranden

Misstänkte först vattenläcka

Inledningsvis larmade kommunen på sin hemsida om att det kunde vara en misstänkt vattenläcka, men det kunde snabbt uteslutas.

ANNONS

Arbetet med att byta ut va-ledningarna i området är omfattande då många är byggda på 50-talet. Just nu tittar kommunen på att byta ut samtliga ledningar i Lexby inom en femårsperiod.

– Man måste se till att byta någon gång, så vi tar hand om de ledningar som är värst först och bygger sedan vidare, säger Mikael Karlsson.

Så här prenumererar du!

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.

ANNONS