Partille golfklubb kämpar mot vildsvinen – stängsel enda framtida lösningen

Den ökande vildsvinsstammen ställer till det för många, men särskilt utsatt är Partille golfklubb. Under det senaste året har problemen med uppbökade gräsytor eskalerat enligt klubbchefen Claes Leander.
– De kommer hit och äter helt enkelt, sen ser det ut som ett potatisland där de varit, säger han.

ANNONS
|

På flera platser i kommunen har vildsvinen ställt till det allt mer under de senaste åren. Partille Tidning har tidigare rapporterat om hur kyrkogårdsförvaltningen fått be jaktlagen om hjälp för att få kontroll på stammen uppe kring Kvastekulla griftegård. I Jonsered har de även fått sätta upp stängsel för att hålla vildsvinen borta.

Några andra som också drabbas extra hårt när vildsvinen kommer allt närmare tätbebyggda områden är Partille golfklubb.

Klubbchefen Claes Leander förklarar att de haft problem i ungefär tre års tid men att det under det senaste året eskalerat fullständigt.

– Det har funnits tidigare men inte i någon större omfattning. Det har varit incidenter men inte många och inte på så stora områden, men nu är det betydligt oftare. Fler skador och fler svin. Jägarna säger att stammen exploderat och att de förökar sig som kaniner, säger han.

ANNONS

LÄS MER:Vildsvinen hotar kyrkogårdarna – nu ber kyrkan om hjälp

”Vi är utsatta”

Eftersom golfbanan sträcker sig över stora ytor och är beroende av fina jämna gräsytor blir vildsvinens bökande ett allvarligt hot.

– Vi är utsatta, tyvärr. Men å andra sidan vi har haft tur att bara de grövre delarna av banan har blivit mest illa åtgången, som ruffen. Det är om de går på greenerna som vi verkligen kan få problem, säger Claes Leander.

Att laga och återställa en sönderbökad green skulle kosta klubben uppemot 200 000 kronor, och att låta bli är inget alternativ.

– Då tappar vi verksamheten, då kan du inte spela. En green är en nödvändighet för att kunna spela golf. Nu hoppas vi att det inte går så långt, ta i trä, och att jaktlagen kan lyckas skjuta av här.

LÄS MER:Inbrott i fyra bilar – stod parkerade i garage

Tidsfråga innan det sker en olycka

Men trots att både jaktlagen och kommunen engagerat sig för att komma till rätta med problemen så är det en svår utmaning. Hittills i år har jaktlagen vid golfklubben lyckats skjuta ungefär sju vildsvin och i framtiden kommer det krävas mycket mer.

– Vildsvinen kommer hit och äter helt enkelt, sen ser det ut som ett potatisland där de varit. Det går riktigt fort. Jägarna har provat att jaga med infravärme och nattkikare och de ser grisarna men lyckas inte komma tillräckligt nära, säger Claes Leander.

När de väl lyckas skjuta ett vildsvin håller sig resten ofta borta några dagar.

Nyligen började kommunen prata om vildsvinsfällor som man skulle kunna locka in de i, men enligt Claes Leander lades de planerna ner tidigare i veckan. Nu hoppas han att de hittar andra metoder som fungerar då han ser andra faror med att vildsvinen rör sig i området.

LÄS MER:Landskapsport ska rädda livet på djur vid Landvettervägen

– Det som är lite läskigt är att det samtidigt rör sig mycket folk här ut i naturen under pandemin. Har man en lös hund med sig och stöter på ett vildsvin är det väl en tidsfråga innan det händer en allvarlig olycka, säger han.

– Gräsmattan går att laga även om det kostar pengar. Det är värre om någon människa eller hund skadar sig.

Enda framtida lösningen

Enligt Claes Leander är det nu bara en tidsfråga innan vildsvinen börjar ta sig in på privata tomter i området. Själva pratar de nu om att hägna in delar av golfbanan för att få någon slags kontroll.

– Vi tittar på att sätta upp det. Nästan alla golfklubbar har satt upp liknande vildsvinsstängsel men här måste vi också ta hänsyn till jaktlagen och alla som är ute och går, säger han.

Därför kommer de förmodligen att begränsa stängslet till en enskild del.

– Ungefär 90 procent av alla vildsvin kommer in på banan från mossen, så där kan vi eventuellt ha det. Även om det är väldigt jobbigt att sätta stängsel är det den enda framtida lösningen på det här, säger Claes Leander.

Så här prenumererar du!

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.

ANNONS