Partillebo åtalades för grov våldtäkt mot barn – frias

I förra veckan hölls förhandlingarna i tingsrätten efter att en man i 70-årsåldern åtalats för grov våldtäkt mot barn. Nu har domen kommit och mannen frias helt från brott. ”För en fällande dom är det inte tillräckligt att målsägandens berättelse bedöms som mer trovärdig än den tilltalades”, står det i domen.

ANNONS
|

Det var i början av november som mannen i 70-årsåldern greps i sin bostad och senare häktades efter att han misstänkts på sannolika skäl för en grov våldtäkt mot barn.

I slutet av december åtalades mannen då åklagaren slog fast att det rör sig om en grov våldtäkt. Hon menade att mannen visat särskild hänsynslöshet på grund av att han är närstående till barnet, som är under åtta år gammalt.

Det misstänkta brottet ska ha inträffat i oktober förra året och ska ha skett i en miljö där barnet kunde förväntas vara trygg. Barnet hade heller inte någon möjlighet att ta sig ifrån platsen själv, hävdar åklagaren.

ANNONS

LÄS MER:Våldtog kvinna i salong – ej grovt enligt hovrätten

Som bevisning lade åklagaren fram med journalanteckningar från läkare för att visa på de skador barnet drabbats av och även rättsintyg.

Mannen nekar till brott

Flera av barnets anhöriga hördes som vittnen kring sina iakttagelser kring den misstänkta gärningen. De hördes också för att kunna återberätta vad barnet har berättat för dem i samband med händelsen.

Åklagaren presenterade utredningar från barn- och ungdomsmedicinska mottagningen som visar att barnet inte visat tecken på att ljuga. Tidigare utredningar visar även att barnet inte har anklagat någon närstående vid något annat tillfälle för sexuella övergrepp.

Mannen har hela tiden nekat att han gjort sig skyldig till brott.

Under torsdagen meddelade tingsrätten i Göteborg sin dom.

Partille Tidning har tagit del av domen och i den står det klart att mannen helt frias från brott.

Bevisningen inte tillräckligt stark

”En grundläggande utgångspunkt i brottmål är att åklagaren har bevisbördan för sitt gärningspåstående. För fällande dom krävs att domstolen genom den utredning som har lagts fram finner att det är ställt utom rimligt tvivel att den åtalade har begått de gärningar som åklagaren påstår. För en fällande dom är det inte tillräckligt att målsägandens berättelse bedöms som mer trovärdig än den tilltalades”, står det i domen.

Tingsrätten menar också att den övriga bevisning som åklagarsidan lagt fram inte är tillräckligt stark för att kunna döma mannen för brott.

”Den bevisning som åklagaren lagt fram till stöd för målsägandens berättelse är inte heller sådan, med det höga beviskrav som ska ställas i brottmål, att det är ställt utom rimligt tvivel att NN gjort sig skyldig till våldtäkt mot barn. Alternativa förklaringar kan inte uteslutas”.

Partille Tidning söker åklagaren.

Så här prenumererar du!

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.

ANNONS