Partillebo fryser uthyrningen – branddrabbade först i kön

Efter branden på Domarevägen i Björndammen har Partillebo ställt om sin uthyrning av lediga lägenheter helt.
Vanliga kösystemet är nu fryst och alla bostäder som under den närmsta tiden blir lediga ska gå till de branddrabbade.
– Alla ska få ett erbjudande, säger Carina Brännström, uthyrare på Partillebo.

ANNONS
|

Efter att en storbrand i en lägenhet på Domarevägen i Björndammen bröt ut under natten till tisdag har upp till 24 hushåll i flerfamiljshuset fått evakueras. Nu gör experter bedömningen att det kan dröja upp till ett år innan alla familjer som drabbats kan få återvända till sina hem.

Inför den första natten utan bostad lyckades ändå samtliga drabbade hitta en plats att sova på. Många fick stöd och hjälp av anhöriga men också vänner ställde upp. För handbollsmålvakten Bertram Obling och hans fru Alberte öppnade en lagkamrat i Sävehof upp sitt hem och för Katarina Gevric, som Partille Tidning också pratat med, ställde en vän upp.

ANNONS

En del valde också att bo på hotell tills de har möjlighet att lösa något mer långvarigt. Där går också försäkringsbolagen ofta in och ersätter merkostnaderna i efterhand.

Fryser all annan uthyrning

Ända sedan branden bröt ut har representanter för Partillebo haft kontakt med de boende i det branddrabbade huset och löpande informerat om situationen.

Under onsdagen konstaterade uthyraren Carina Brännström att det är 24 hushåll som kommer behöva ett nytt boende även på lång sikt.

– Vi har inte 24 lediga lägenheter just nu att erbjuda direkt men alla ska få ett erbjudande. Sen vet vi inte hur lång tid det kan ta, säger Carina Brännström under onsdagens informationsmöte.

För att så snabbt som möjligt kunna erbjuda hushållen ett nytt boende har Partillebo därför valt att frysa all uthyrning av nya lediga lägenheter till den ordinarie kön. Istället prioriteras alla branddrabbade som nu hamnar allra först i bostadskön.

Samlar information och önskemål

I dagsläget arbetar de med att kartlägga alla som bor i huset, hur de olika familjerna som bor i lägenheterna är sammansatta och hur deras boendesituation ser ut nu.

– Vi vill gärna ha in information om man kan lösa sin boendesituation långsiktigt själv med ett annat bostadsbolag eller om man önskar få hyra en ny lägenhet av oss till exempel, säger Carina Brännström.

Bland de 24 lägenheterna som nu saneras efter branden fanns både ettor, tvåor och treor. I första hand försöker de matcha nya lägenheter som blir tillgängliga med de förutsättningar som hushållen hade tidigare.

– De som hade tvåor erbjuds i första hand tvåor, men om man är fler i familjen och hade en trea kan man också tänkas erbjudas en fyra om man vill. Sen får vi titta på hur det går att mäkta med hyran, som naturligtvis då blir högre än tidigare.

”Många frågor som snurrar”

Enligt Carina Brännström kommer Partillebo däremot inte kunna erbjuda alla nya lägenheter i Björndammen, men på andra platser i kommunen.

– Alla kan inte flytta tillbaka, men vi har lägenheter som redan är uppsagda med tre månaders uppsägningstid. Vi kommer också höra om de tidigare hyresgästerna kan släppa dem tidigare än så för de branddrabbades skull, säger hon och lägger till:

– Vi förstår att det är många frågor som snurrar i huvudet efter att man varit med om något sånt här.

I dagsläget har bara några enstaka branddrabbade fått gå in i sina lägenheter och hämta några få tillhörigheter. Möbler och liknande kommer att behöva stå kvar tills rasrisken är helt eliminerad.

– Vi måste hantera säkerheten i första hand.

LÄS MER:Syskonen skrek och bankade på dörrar för att få ut grannarna

LÄS MER:Räddningsledaren: ”Taket rasar in och det brinner under”

LÄS MER:Här lyfts taket bort på brandhärjade huset

Så här prenumererar du!

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.

ANNONS