Påstod sig vabba på semestern – erkänner bidragsbrott: ”Har haft ett spelberoende”

En kvinna i 30-årsåldern döms för bidragsbrott efter att ha lurat till sig tusentals kronor från Försäkringskassan i tillfällig föräldrapenning. I förhör erkände kvinnan att hon ansökt om ersättning, trots att hon haft semester.
– Jag har haft ett spelberoende och gjorde av med väldigt mycket pengar, säger hon.

ANNONS
LocationPartille|
|

Det var efter att Försäkringskassans utredare gjort en rutinkontroll av kvinnans utbetalningar av tillfällig föräldrapenning som felen upptäcktes.

När kvinnans inrapporterade uppgifter jämfördes med de uppgifter som utredarna hämtade från hennes arbetsgivare förstod de direkt att något inte stämde. De dagar då kvinnan påstått att hon varit tvungen att vara frånvarande från arbetet för vård av barn visade det sig i stället att hon haft semester.

Inledningsvis kom utredningen fram till att av de 52 dagarna som kontrollerats innehöll 42 stycken felaktigheter. Försäkringskassan ansåg därför att det är orimligt att kvinnan själv inte var medveten om att hennes ansökningar varit felaktiga.

ANNONS

De menar att hon inte kan ha tagit fel på dag eller glömt vad hon gjort vid så många tillfällen.

”De hade inte alltid full koll”

I mars förra året delgavs hon misstanke om bidragsbrott vid åtta av de tillfällen som Försäkringskassan upptäckt innehållit felaktiga uppgifter.

I polisförhör påstår kvinnan att vissa av tillfällena har hon varit tvungen att ge sin arbetsgivare en frånvaroorsak för att slippa bli beordrad att arbeta. Vid ett annat tillfälle menar hon att arbetsgivaren dokumenterat fel frånvaroorsak.

– De hade inte alltid full koll, eller gjorde konstiga grejer. Jag har även nu sjukanmält mig i januari, då har man skrivit att jag har haft kompledigt och där man i efterhand kan säga att det blivit fel. Men när jag ansöker så vet jag att jag har meddelat sjukdom eller VAB till arbetsgivaren och därmed sökt denna ersättning på rätt sätt. Att arbetsgivaren sedan gör fel, det kan jag inte stå för, säger kvinnan i förhör.

Polisen: Om vi tar de andra två tillfällena där du haft semester?

– Där kan jag erkänna brott. Jag har haft ett spelberoende, missbruk, jag gjorde av med väldigt mycket pengar och jag försökte hitta ett sätt att få in pengar. Det var en ond cirkel helt enkelt.

Polisen: Om jag förstår dig rätt så menar du att du erkänner uppsåtligt brott för ansökan med en total utbetalning om 11 880 kronor?

– Ja.

Nyligen hölls huvudförhandling i målet vid Göteborgs tingsrätt där kvinnans erkännande och övriga utredningen ligger till grund för att döma henne för bidragsbrott vid två tillfällen.

Enligt tingsrätten är det samlade straffvärdet fängelse i en månad, men eftersom kvinnan sedan tidigare är ostraffad bestäms påföljden till villkorlig dom. Kvinnan ska även betala dagsböter på 16 400 kronor.

LÄS MER:Vabbandet på rekordhöga nivåer – det här gäller

LÄS MER:Förskola i paviljonger under hela våren – minskar köerna

LÄS MER:Förskolepersonal har fått nog av skadegörelse – vill ha ökad bevakning

Så här prenumererar du!

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.

ANNONS