Personal på Lindex åkte hiss – omedvetenhet om säkerhetsbrist

Bygg- och miljöförvaltningen kritiserar fastighetsägaren till Lindex lager i Partille efter att anställda åkte i en underkänd personhiss, vars brister inneburit omedelbar risk för säkerhet och hälsa. Nu får fastighetsägaren betala vite på 96 600 kronor.

ANNONS
|

I april blev bygg- och miljöförvaltningen varse om att en personhiss som användes för att frakta paket på Lindex lager underkänts i en återkommande besiktning. Springan mellan korgöppningen och dörrprofilen var för stor, vilket utgjorde en omedelbar risk för säkerhet och hälsa.

Trots bestämmelsen om att hissen inte fick användas förrän bristerna åtgärdas och ombesiktningen genomförts, konstaterade förvaltningen vid ett tillsynsbesök en månad senare att hissen hade använts av personal på Lindex.

Vid samma besök noterade förvaltningen att det inte fanns några avspärrningar eller markeringar vid hissen för att markera att den inte var i bruk. Dörren till hissen, på lagrets nedre våningsplan gick att öppna och hissen var i funktion.

ANNONS

Fastighetsägarens förklaring

Som förklaring till detta hävdade fastighetsägaren att man inte hade blivit informerad av den skötselfirma som ska åtgärda brister i samband med besiktningar av fastighetsägarens hissar.

I ett mejl till kommunen skriver fastighetsägaren om skötselfirman:

”Det är deras ansvar att se till att allt fungerar och att brister åtgärdas samband med besiktningar. Det är väldigt vanligt förekommande att brister måste åtgärdas efter besiktningar som utförts och här brukar vi tillsammans med skötselfirman alltid se till att detta utförs inom tidsramen, fastighetsägaren är såklart ytterst ansvarig”.

”Rutin som brutits”

Fastighetsägaren berättar även att detta är en rutin som brustit ”för första gången hos”.

”Det är viktigt för oss att ge bakgrunden till varför detta hände, då vi är besvikna över detta, något sånt här får inte ske”, skriver en representant för fastighetsbolaget i ett yttrande.

Representanten fortsätter att berätta att en person från skötselfirman under april åkt ut för att åtgärda bristen på hissen, men efter att ha knackat på inte fått något svar.

”Efter det så möter personen en av de anställda som sitter i lokalen bredvid som säger att de inte nyttjar hissen eller det övre plan som hissen betjänar. Det är här problemet uppstår”

”I en svår position”

Personen på skötselfirman, ska då enligt representanten, tagit för givet att lokalen inte använts och avskrivit ärendet.

”På grund av en persons egna beslut och handlande så försätts vi som fastighetsägare i en position som är svår att förhindra under kort tid innan vi hinner märka det. Vi som fastighetsägare får inget meddelande av skötselfirman att detta beslut är taget. Nu visade det sig att hyresgästen inte använt hissen och övre plan under en längre period, då de bedriver lagerverksamhet, men sedan börjat användandet igen utan något meddelande till oss, fastighetsägaren”

I mejlet fortsätter sedan representanten att be om ursäkt för misstaget:

”Ibland så görs misstag på grund av att personer tar egna beslut som ger allvarliga konsekvenser för en annan part. Vi som fastighetsägare skulle absolut ha dubbelkollat varför ingen hört av sig, men med tanke på antalet hissar vi har så var några veckor för kort tid för att hinna hitta detta fel. Tröst för oss är att hissen inte har nyttjats mycket alls under dessa få veckor som bristen funnits”

Vilka risker som hade kunnat uppstå vid användning av hissen går inte bygg-och miljöförvaltningen in på.

Eftersom hissen vid tillsynsbesöket var i bruk utan godkänt ombesiktningsprotokoll är detta en överträdelse som medför att bygg- och miljönämnden ska ta ut en byggsanktionsavgift. Då fastighetsbolaget äger fastigheten där den otillåtliga användningen har skett får de stå som ansvariga.

Nu har bygg- och miljöförvaltningen vid Partille kommun beslutat att fastighetsägaren betala vite på 96 600 kronor.

Partille Tidning har försökt att komma i kontakt med Lindex men utan resultat.

LÄS MER:Partillebo fick sin adress utnyttjad av bedragare

LÄS MER:Oljeläckage i Furulund – boende oroliga

LÄS MER:Missnöje på Furulunds äldreboende – vårdanställda kräver svar av Partilles politiker

ANNONS