Så håller du din trädgård vid liv

Sommarens obestridliga slut närmar sig och då finns det en hel del att göra i trädgården. Rensa ogräs, plantera och beskära är några av höstens uppdrag, enligt Karin Brattberg, trädgårdsmästare på Jonsereds trädgårdar.

ANNONS
LocationPartille|
|

Under sommarmånaderna blomstrar trädgården ut och växtligheten fylls av läckra och ljuvliga färger. De sista veckorna i augusti är när trädgårdarna visar upp sig i sin fulla prakt. Det är nästan som om träd, blommor och buskar vill ta ett sista farväl genom att göra ett storartat intryck innan vinterns långa vila.

När augusti månad lider mot sitt slut kryper molnen fram och växternas förutsättningar ändras helt. Enligt Karin Brattberg, trädgårdsmästare på Jonsereds trädgårdar, är det nu man ska jobba som mest med trädgården för att förbereda växtligheten inför höstens utmaningar.

– Man ska ge växterna kraft att överleva vintern, samtidigt som man lägger grunden inför våren och sommaren, säger Karin Brattberg.

ANNONS

Sensommar – planera din trädgård

En bra start är att rensa ogräs och beskära buskar. Detta är något som lämpar sig perfekt under de så kallade ”jas-månaderna” som är juli, augusti och september.

– I augusti växer trädgården fortfarande med full kraft men man behöver beskära och putsa för att hålla trädgården vid liv senare i höst.

Karin Brattberg sträcker sig upp för att ta bort vattenskotten, det vill säga grenar som växer uppåt och inåt. För att behålla strukturen i trädgården måste växter som vissnar rensas för att andra blommor ska kunna frodas.

– Man måste ta bort vissa växter för att släppa in ljus och luft och ge andra plats.

När trädgården står i sin fulla prakt blir det lättare att få en överblick över dess utseende. Då kan man rensa det som börjar vissna och etablera nya växter innan vintern återtar sitt kalla grepp.

– Man ska lyfta fram grundstrukturen i trädgården genom att klippa ner och lyfta fram det som redan finns. Man måste göra detta för att ge plats åt nytt liv!

Sommarens trendigaste blommor

Karin Brattberg listar upp de växtarter som blivit populära under sommarens värmemånader:

Kantnepeta, jättedaggkåda, stäppsalvia och stjärnflocka är några av de växter som ser ut som klassiska ”sommarblommor” men som håller sig ända till den första frosta.

Jonsereds trädgårdar är även fylld av dahlia och krysantemum som har blivit supertrendiga på sista tiden och som också håller sig bra under hösten.

– Vi försöker efterlikna 1800-talets trädgårdar med färgglada blommor och strama och överdådiga häckar. Men det gäller att hålla dem i form genom att kratta, städa och putsa mycket.

Karin Brattberg håller Jonsereds trädgårdar i form med hjälp av arbetstränare som assisterar henne i planteringen och skötseln av trädgården.

– Det är så roligt att jobba tillsammans och det är viktigt att man tar det lugnt, annars blir inte jobbet bra.

Hösten - då ska man plantera allra mest

Många tror att blom- och växtsäsongen är över efter sommarens sköna väderlek. Men faktum är att höstens arbete i trädgården handlar mycket om att förbereda inför vintern och nästa säsong.

– Tidig höst är den perfekta tiden att plantera då det är mycket fukt i marken. Då etableras rotsystemet allra bäst.

Att rensa ogräs är något som många bortser från de tror att det växer som allra mest under sommaren. Men detta är något man ska sysselsätta sig med året om, enligt Karin Brattberg.

Klassiska vinterväxter

Växter som liguster, buskar, lökväxter och barrträd håller sig gröna året om och är därmed en stabil växt att ha i sin trädgård, enligt Karin Brattberg.

– Sådana växter är vacker i sin enkelhet som jättevådden som gör sig så vacker med regn och frost på.

Vad krävs?

– Det som krävs för att hålla igång är trädgård är framförallt intresse och vilja, säger Karin Brattberg.

Hon går fram till en växt hängandes på ett staket och stryker långsamt på en blomma.

– Man bestämmer själv vad som är ogräs, vissa är ju väldigt vackra och andra inte så mycket.

Karin berättar att man ska även vara uppmärksam på de hot som finns i trädgården. I Jonsereds trädgårdar finns det en hel del mördarsniglar som man ska akta sig för.

– Det finns även en del rådjur som fortsätter smaska i sig växterna, tillägger Karin med ett skratt.

Trädgårdsmästarens bästa tips inför hösten:

Klippa bort det som är överblommat

– Man ska ta bort det som ser skruttet ut för att kunna släppa in luft och ljus för de växter som ska blomstra under hösten. Detta för att skapa en tydligare struktur i trädgården efter sommarens överfulla trädgårdar.

Ogräsrensa

– Ogräs växer som allra mest under sommaren men fortsätter även under hösten. Därför är det viktigt att kontinuerligt ta bort ogräs året om.

Plantera buskar, träd, lökar och växter

– För att en trädgård ska kunna hålla sig fin året om gäller det att ta bort vissna blommor och plantera nya växter som håller sig starka under vinterns kalla månader.

Dela vårblommande perenner

– Perenner är perfekta växter för att de växer snabbt och stort och håller sig länge. Perenner kan man dela på och ge bort som gåvor till grannar eller familj.

Ta bort vissnade blommor

– Dem ska man gräva bort direkt!

LÄS MER:Så blir vädret till helgen i Partille

LÄS MER:Nu kan du vinna priset för Västra Götalands mest otippade odlingsplats

LÄS MER:Chefen på botaniska hyllar grönskan – i Partille

ANNONS