Hovrätten skärper straffet för mannen som dömts för två fall av våldtäkt samt penningtvättsbrott.
Hovrätten skärper straffet för mannen som dömts för två fall av våldtäkt samt penningtvättsbrott. Bild: Hampus Eklund

Skärpt straff för våldtäktsman – drogade tonårstjejer på fest

I höstas dömdes en man i 20-årsåldern för att ha våldtagit två tonårsflickor på en fest till fängelse i ett och ett halvt år i tingsrätten. Nu skärper hovrätten straffet.

ANNONS

Det var under sommaren 2017 som en av de då 15- samt 16-år gamla tjejerna blivit inbjuden till en fest hos den 20-åriga Partillebon. När de anlände till hans bostad visade det sig däremot att inga andra gäster var där.

Mannen uppger själv i förhör att han ska ha bjudit dit en vän med sällskap, men att de fick förhinder. Tingsrätten konstaterar å andra sidan i sin dom att den vän som mannen uppger ska ha varit inbjuden inte har något minne av att det skulle vara fallet.

Istället bjuder mannen på alkohol och förgriper sig senare på dem.

ANNONS

Då tonårsflickorna vid tillfället var i ung ålder förstod de inte inledningsvis att det var en våldtäkt de utsatts för. Först flera år senare valde de att polisanmäla och i höstas dömdes mannen, mot sitt nekande, för två fall av våldtäkt.

Utöver de två våldtäkterna dömdes mannen även för penningtvättsbrott vid två olika tillfällen.

Skadestånd på närmare 300 000 kronor

På grund av hans låga ålder då våldtäkterna inträffade bestämdes straffet i tingsrätten till fängelse i ett och ett halvt år. Ärendet överklagades till hovrätten som nu anser att straffvärdet är högre än så.

Enligt hovrätten motsvarar straffvärdet för den samlade brottsligheten fängelse 3 år 6 månader, däremot ska mannens ålder vid brotten beaktas och fängelsestraffet därför bestämmas till 1 år 9 månader.

Liksom tingsrätten anser hovrätten att det är bevisat att målsägandena i vart fall på grund av berusning och allvarlig rädsla befunnit sig i en särskilt utsatt situation och att mannen måste ha insett detta när han genomförde de sexuella handlingarna som åtalet omfattar.

Mannen ska även betala skadestånd till de båda tonårsflickorna med en summa på totalt 290 000 kronor.

För penningtvättsbrottet ska han betala skadestånd på 10 300 kronor till de drabbade.

LÄS MER:Före detta gerillasoldat gick till brutalt angrepp – högg kvinna i 80-årsåldern

LÄS MER:Man häktad – misstänks för våldtäkt i somras

LÄS MER:Man hotade ex-flickvännens nya kille – döms till fängelse

Så här prenumererar du!

Klicka HÄR för att komma till prenumerationserbjudandet. Då får du inloggningsuppgifter som du kan använda för att logga in med i e-tidningsappen och nyhetsappen.

De nedladdningsbara apparna hittar du om du söker på ”Partille Tidning” i AppStore eller Google Play.

ANNONS