Stal jacka för tvåtusen kronor – ursäkten: ”Jag fryser”

En man i 25-årsåldern döms för flera brott, bland annat en stöld av en jacka på Stadium i Allum tidigare i år.
Nu bestämmer tingsrätten straffet till rättspsykiatrisk vård enligt ett utlåtande.
”Finns risk för återfall i brottslighet av allvarligt slag”.

ANNONS
|

Det var i mitten av januari i år som mannen befann sig i Allums köpcentrum. Den som först lägger märke till att mannen beter sig underligt är en i personalen på Intersport.

Hon berättar i förhör hur hon såg mannen komma in i butiken, gå in i provrummen och sedan ut mot utgången. När han kommer ut igen säger hon hej, men får inget svar.

– Jag får en dålig känsla och går in i provrummet och hittar då en trasig jacka. Larmet sitter kvar, men fickan där det sitter är trasig och lite eldad.

Hon ringer då till ordningsvakterna men har inte mannen under uppsikt under tiden. Hon springer sedan ut och letar efter honom och får syn på honom utanför Stadium och tillkallar vakterna.

ANNONS

Erkänner direkt

Mannen stoppas sedan av dem i rulltrappan och konfronteras om vad som hänt på Intersport, mannen svarar då att han varit på Stadium. När han får frågan om vad han gjort där så svarar han att han stulit en jacka.

När de går ini butiken igen tjuter larmet som mannen strax innan rullat in i plast. Den stulna jackan visar sig vara värd 1 999 kronor och han har dolt den genom att ha tagit på sig den under sin egna.

Mannen grips och tas till lagret, när de söker genom mannen hittar de även narkotika i hans jackficka. Polisen kallas sedan till platsen och mannen grips.

Mannen erkänner stölden men nekar till att ha haft sönder jackan på Intersport. När polisen frågar varför han tog jackan på Stadium svarar mannen bara kort:

– Jag fryser.

Döms till rättspsykiatrisk vård

Mannen, som visar sig vara i 25-årsåldern, åtalas senare för stöld, försök till stöld, samt ringa narkotikabrott. Han åtalas även för flera brott som han begått i närtid, bland annat misshandel och grovt våld mot tjänsteman.

I dagarna hölls huvudförhandlingen och tingsrätten konstaterar att mannen ska dömas för stölden på Stadium. Bevisningen mot mannen anser de däremot är för svag för att kunna fastslå att det var han som hade sönder jackan på Intersport. Han frias därför från misstankarna om försök till stöld.

Utöver det döms han även för misshandel och grovt våld mot tjänsteman.

Mannen har tidigare dömts vid flertalet tillfällen för bland annat rån, olaga hot och brott mot knivlagen. Den brottslighet han nu döms för har begåtts under prövotiden medan han var villkorligt frigiven från ett tidigare fängelsestraff.

Tingsrätten uppskattar att straffvärdet för den nya brottsligheten uppgår till fängelse i ett år och tre månader. Men efter att ha inhämtat ett rättspsykiatriskt utlåtande väljer de att gå på den ansvarige läkarens bedömning – mannen döms till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning. Mannen ska även betala skadestånd.

Läkaren har bedömt att mannen har begått gärningen grovt våld mot tjänsteman under påverkan av en allvarlig psykisk störning. De menar också att det till följd av den psykiska störningen finns ”risk för återfall i brottslighet av allvarligt slag”.

LÄS MER:Inbrott i jaktbutiken igen – stal sikten: ”Värda nästan en miljon”

LÄS MER:Ögonvittnet ryckte in – övermannade misstänkta kött-tjuven

LÄS MER:Man hålls fast utanför Willys

ANNONS