Startskott för sommarboken – Partille bibliotek väntar med röda påsar som ska fyllas

Hur ska du få ditt barn att släppa mobilen i sommar? Kanske genom att hämta en påse på biblioteket fylld med böcker. På måndagen gick startskottet för Sommarboken.
– Det finns ingen gräns för hur mycket man kan låna hem, säger barnbibliotekarien Sofia Fried.

ANNONS
|

Den läsfrämjande satsningen Sommarboken är inne på sitt sjätte år i Partille och vänder sig till barn som är mellan sju och tolv år. Tanken är enkel. Med en för året röd bokpåse får barnen själva komma in och välja vilka böcker de vill låna hem, och i påsen finns pyssel, tips och utmaningar. Förra sommaren medverkade bibliotek och filialer från hela Sverige och nådde minst 16 000 barn, enligt Barnens bibliotek.

– Det finns ingen gräns för hur mycket man kan låna, förutom att man som vanligt måste lämna tillbaka böckerna. Med sommarboken har vi extra lång lånetid och man kan ha dem till 24 augusti, säger Sofia Fried.

ANNONS

Brukar det vara stort intresse att hämta en påse?

– Ja, vi brukar lämna ut 150 varje sommar.

När Partille Tidning besöker biblioteket på måndagsförmiddagen har personalen hängt upp röda bokpåsar och gör sista finjusteringarna för att få all information på plats inför den stundande rusningen. Personalen berättar att barnen måste följa med och hämta påsen för att bestämma vilka böcker som de ska låna och stoppa i påsen. På plats finns även en tipsrunda för barnen under veckan där det utlovas fina priser.

– Sedan har vi hängmattor inne i vinterträdgården där man kan ligga och läsa. Det är så skönt att kunna samlas igen efter pandemin, säger Sofia Fried.

Inne i vinterträdgården finns även ett bokträd där barnen har fått hänga upp egna boktips.

– Det är ett bra sätt att hitta ny läsning. Att andra barn tipsar.

Fantasy, hästböcker och serier lånas ofta på Partille bibliotek

Vad är det då för böcker som är populärast att läsa bland barnen? Sofia Fried berättar om Kristina Ohlssons spänning- och skräckböcker som har gått bra under en längre tid. Det gör även Jeff Kinneys dagbok för alla mina fans, samt Martin Olcziaks serie om Jakten på Jack.

– Sedan har vi fantasyserien med Warriors, som handlar om klaner av katter, som många lånar. Och hästböcker går väldigt bra, exempelvis Star Stable-serien som började som ett onlinespel.

Som en del av sommarboken i Partille bjuder biblioteket på onsdag in till skrivarworkshop med författaren Pia Hagmar som bland annat har skrivit de populära böckerna i serien Dalslandsdeckarna. Hon kommer att berätta om sitt skrivande och ger tips på hur man kan skapa egna spännande deckarberättelser.

– Det är gratis inträde men man måste anmäla sig, säger Sofia Fried.

LÄS MER:Väljer bort skärmen – därför slukar Judith böcker istället

LÄS MER:Listan över de mest utlånade böckerna i Partille

LÄS MER:Extrapengar till ungdomsaktiviteter – nu är sommarprogrammet klart

ANNONS