Vattenverk utreds för att hitta källan till ampa-rester

Kommunen har satsat miljoner på att spåra var resterna av ampa, en förkortning för aminometyl-fosfonsyra, vid vattenverket intill Kåsjön kommer ifrån. En sköljanläggning för att rena vattnet innan det rinner ut i Kåsjön blev en tillfällig lösning. Men problemen kvarstår.

ANNONS
|

Vi stämde träff vid vattenverket, men på grund av säkerhetsaspekterna fick vi mötas för ett samtal vid badplatsen på Kåsjön istället. Teknikchefen i Partille är något bekymrad över ett svårlöst dilemma där man hittat ampa i vattnet som hämtas från sjön bakom honom. Ampa är en förkortning och är det som uppstår när ämnet glyfosat – den aktiva substansen i många växtbekämpningsmedel – bryts ner i naturen.

Denna nedbrytning kan gå förhållandevis fort. Genom att analysera efter ampa kan man se om en vattentäkt varit påverkad av glyfosatbekämpningsmedel även efter att allt glyfosat brutits ned.

Första gången problemet dök upp i Partille var år 2018, då upptäcktes ampa-rester i vattenprover från Kåsjön.

ANNONS

– Då gjorde vi rätt mycket undersökningar på vad det var och försökte spåra bekämpningsmedlet, säger Per Söderquist, som är teknisk chef vid Samhällsbyggnadskontoret.

Rester av tvättmedel

En stor del av dricksvattnet för Partilleborna kommer från Kåsjön, och det visade sig att tvättmedlet som användes för att rena delar av vattenverket lämnade rester i sköljvattnet under processen, rester som omvandlades till ampa. Restprodukten är i sig inte farlig, men signalerar att det finns föroreningar av bekämpningsmedel i vattnet, som glyfosat.

Per Söderquist, teknisk chef vid Samhällsbyggnadskontoret på Partille kommun.
Per Söderquist, teknisk chef vid Samhällsbyggnadskontoret på Partille kommun. Bild: Shamiram Demir

En tillfällig anläggning byggdes för att rena spillvattnet

Men även om det är väldigt låga halter det handlar om, vill kommunen inte ha något spår av ampa i vattnet. En särskild uppsamlingsanläggning har byggts vid vattenverket. Där kunde spillvattnet från reningen portioneras ut på vattennätet. En annan lösning hade varit att frakta sköljvattnet till Ryaverken i Göteborg, vilket inte kunde göras på grund av alltför stora volymer vatten. Under tiden man byggde anläggningen användes en sorts lut till reningsprocessen, vilket inte fungerar lika bra som tvättmedlet, men det funkar.

– Dricksvattenkvaliteten ut blir lika bra, men vi får tvätta oftare och längre på vattenverket. Det är jobbigare och svårare att få anläggningen ren, förklarar Per Söderquist.

När anläggningen var färdig 2021 gick man tillbaka till att använda det tidigare tvättmedlet. Det användes under ett år. Men strax innan sommaren i år visade nya analyser av vattnet nya spår av ampa.

– Nu är vi tillbaka på lut och håller på att provta för att spåra det här, säger Per Söderquist.

Teorin är nu att det är gamla rester av tvättmedlet som blivit kvar i sjöbotten. Eftersom det varit alldeles för lite regn och vattenflöden på grund av den varma sommaren, har detta i sin tur lett till att ampan kommit med i vattnet och in i vattenverket.

– Det är väldigt låga halter, de är detekterbara, men det är delar av mikrogram.

Hur oroliga ska partilleborna vara för att dricka sitt vatten?

– Jag ser ingen anledning för oro för konsumenterna, det är ett ämne som vi försöker få bort eftersom det inte ska vara där, men vi ser inga hälsomässiga eller några tekniska aspekter som påverkas för användandet av dricksvatten.

Segdraget problem med miljonkostnader

Det är ett svårlöst problem för kommunen som hittills inte kunnat lösa knuten och bli av med ampa-resterna i vattnet.

– Vi sätter till resurser för att få bort det, det är absolut inget att nonchalera, men inte heller av någon akut karaktär, bekräftar Per Söderquist.

Jakten på källan till ampa-resterna har dock kostat ett antal miljoner hittills för kommunen. Men under hösten hoppas Per Söderquist att två inhyrda konsulter tillsammans med personalen på VA-enheten ska lyckas hitta svaren på gåtan.

Om jag skulle ta ett glas och fylla det med vatten från Kåsjön här och nu, kan jag dricka det rakt upp och ner?

– Rent generellt rekommenderar jag nog inte att dricka sjövatten rakt upp och ner, men det är ett väldigt rent råvatten vi har så förmodligen skulle du inte bli sjuk av det. Men det är inget vi rekommenderar, utan vi renar vattnet innan vi släpper ut det.

Något låga vattennivåer i Kåsjön i år

I dag har inga hushåll eller andra verksamheter någon aktivitet kring Kåsjön som kan ha påverkat. Enligt lag har kommunen rätt att använda vatten på upp till en meter under lägsta vattennivån vid behov. Sett över de senaste 50 åren är nivån konstant, enligt Söderquist. Om det blir för mycket vatten i Kåsjön måste man släppa ut vatten till våtvattenområdet Maderna, öster om Landvettervägen. Och om det blir för lågt så måste man minska vattenproduktionen.

– Antingen att man får be folk att spara på vatten eller att vi får köpa in mer vatten från Göteborg, säger Per Söderquist.

Ampa i dricksvatten

AMPA-receptorn (AMPA är en förkortning för α-amino-3-hydroxi-5-metyl-4-isoxazol-propansyra) aminometylfosfonsyra.

Ämnet glyfosat har varit den aktiva substansen i många växtbekämpningsmedel. När glyfosat bryts ned i naturen omvandlas det huvudsakligen till AMPA. Denna nedbrytning kan ibland gå förhållandevis fort.

Genom att analysera efter AMPA kan man därför påvisa om en vattentäkt varit påverkad av glyfosatbekämpningsmedel även efter att allt glyfosat brutits ned.

WHO har inte satt något vägledande värde för glyfosat i dricksvatten. Den orsak de hänvisar till är att de halter som detekteras i dricksvatten ligger långt under de halter som kan medföra hälsorisker. De refererar till ett hälsobaserat värde för AMPA och glyfosat tillsammans på 900 µg/l, det vill säga nästan 10 000 gånger högre än det svenska dricksvattengränsvärdet.

Källa: Partille kommun och Statens Lantbruksuniversitet: www.slu.se

LÄS MER:Här är sommarens ätbara växter och svampar – i Partille

LÄS MER:Partilles natursköna löparfest

LÄS MER:Guide: Här är utflykterna du kan göra i Partille i sommar

ANNONS