Sävehof vann final tre – kan säkra SM-guldet på söndag

Sävehof vann andra raka finalen mot Höör på hemmaplan.
Nu har man två matchbollar i kampen om SM-guldet.
Den första på bortaplan under söndagen.

ANNONS
|

Efter smällen i Skåne spelade nu Sävehof sin andra raka final på hemmaplan, detta efter att ha utjämnat serien senast.

Laget var då stundtals överlägset gästerna, även om segersiffrorna skrevs till 34–30 var avståndet en bit in i andra halvlek så stort som nio mål.

Redan under de första minuterna kändes detta möte, final fyra, som att det skulle bjuda på större dramatik. Efter tio minuter var det nämligen Höör som höll i taktpinnen.

Det var två ramstarka försvar som ställdes mot varandra, lagen hade svårt att hitta igenom i inledningen och det var därför en ganska tillknäppt start på matchen.

ANNONS

Men runt kvarten slet sig Sävehof loss något. Först vände Johanna Forsberg runt i luften på ett inspel och gav laget ledningen, sedan limmade Johanna Bundsen ett lobbförsök. Sävehof kontrade med fart och sekvensen avslutades med att Ida Sembe satte 9–7.

Efter detta hade hemmalaget flera chanser att sticka ifrån ordentligt, men en period av sällsynt många enkla misstag från båda lag bromsade in rycket.

Det kom i stället under slutet på den första halvleken. Mycket tack vare Bundsen som gjorde hela fjorton räddningar första halvtimmen och unga Sembe och Irma Wester Kokanovic som gjorde fyra respektive tre mål.

– Gött att få in dem. Vi gör det bra stundtals men det är fortfarande för många tekniska, sammanfattade Sembe i C More.

Allt detta ledde fram till en fyramålsledning för Sävehof i halvtid, 15–11.

Jämnade ut sig i andra

Det som såg så lugnt och tryggt ut skakades om direkt i andra halvlek, fem minuter in skiljde det plötsligt ett mål lagen emellan. Höör hade hittat igenom muren som Bundsen byggt upp innan paus – och nerven hittade tillbaka in i matchen.

Sävehof såg förvisso ut att sticka på nytt, lika snabbt var dock Höör tillbaka i matchen. Med knappa tio minuter kvar var ställningen 25–24.

Men när det skulle avgöras var hemmalaget starkast – till slut kunde man skriva segersiffrorna till 33–29.

Därmed kan Sävehof krönas till svenska mästare för 16:e gången i föreningens historia på söndag kväll. För att detta ska bli verklighet krävs seger borta i Eslöv (där Höör spelar sina hemmamatcher).