En dag kvar – så tänker de som hade lägst valdeltagande sist

Partille Tidning gör nedslag i det valdistrikt som hade lägst valdeltagande i förra valet dagen innan valet 2022. Flera förklaringar lyfts till att endast 69 procent röstade i förra valet i området – jämfört med 88 procent för hela Partille.

ANNONS
|

I Partille röstade cirka 88 procent i förra valet. Men siffran för Oluff Nilssons väg låg långt lägre, här röstade bara 69 procent i förra valet. Inför årets val tog Partille Tidning tempen på hur de boende tänker inför valet imorgon. Erika Flodin är inte folkbokförd i Partille, men bor hos en kompis i området. Hon har redan förtidsröstat inne i Göteborg.

– Man vet aldrig om man blir sjuk på röstdagen.

Vad det låga valdeltagandet i området kan bero på kan hon inte svara på. Att jag stött på flera som bor på gatan strax innan henne som sagt att de inte alls bryr sig om valet kan hon däremot inte alls förstå.

ANNONS

– Jag bryr mig så mycket, så det kan jag inte svara på, då är jag helt fel person att svara på frågan, säger hon med ett skratt.

Svårigheter att förstå all information om partierna kan vara en anledning, resonerar hon sig fram till.

Zaher har röstat i en demokrati för första gången

Vid den nya lekplatsen stöter jag på Zaher Kajali. Han har bott på Oluff Nilssons väg sedan flera år och har redan förtidsröstat. Det var första gången han fick rösta i ett demokratiskt system – tidigare har han deltagit i val i Syrien.

– Vi visste inte vad rösta betydde, vi sa bara ja till diktaturen, säger han om systemet han vuxit upp med i sitt gamla hemland.

Hur kändes det att få rösta i en demokrati för första gången?

– Oooh, det kändes som att jag var jättefri, jag har många känslor som jag inte kan sätta ord på, säger han och visar med ögonen och ansiktet vad det betydde för honom.

Han förtidsröstade inne i Allum. Han visste vad han skulle rösta på, inget främlingsfientligt parti eller ens högerblocket som han menar är negativa till invandring. Orsaken till att så få deltog i förra valet i området tror han beror på att många kanske inte vet vad de ska rösta på.

– De vet inte vem de ska rösta på, tror jag.

Dessutom saknas tilliten till politikerna, tror Zaher Kajali, som tidigare arbetade som journalist på statlig tv i Dubai.

– När du lovar något måste du göra det, men så är det inte alltid inom politiken, säger han.

Lukas Karlsson: ”Folk kanske tänker att andra gör det åt dem, de är väl inte så politisk intresserade, kanske har de ont om tid. Jag hoppas det blir högre i år!”

Lukas Karlsson har bråttom till tåget. Han ska rösta när köerna inte är lika långa som de var inne på Allum i veckan. Han har flera förklaringar till att valdeltagandet tidigare har varit lågt.

– Folk kanske tänker att andra gör det åt dem, de är väl inte så politisk intresserade, kanske har de ont om tid. Det är svårt att säga, men det är synd faktiskt! Jag hoppas det blir högre i år.

Har du pratat politik med bekanta och vänner?

– Nej, det är lite dåligt med det så det kan nog bero på det också faktiskt.

Vad tror du man kan göra för att få fler att rösta i området?

– Jag tänkte på det i dag faktiskt. Det är år 2022, de flesta har väl BankID så jag är lite förvånad att man inte kan rösta i mobilen via en app. Det tror jag skulle få fler att rösta, men också att man pratar mer med varandra kanske.

Men för dig är det självklart att rösta?

– Absolut, det tycker jag att man ska göra. Vill man ha förändring så röstar man ju annars kan man inte gå runt och klaga, säger han och springer iväg med döttrarna efter sig.

I språnget fångas han av två valarbetare från ett grönt parti. De har tagit sig bort från Kyrktorget där flera andra partier finns uppställda sista dagen innan valet.

Lång kö i Allum avskräcker inte

Gina Zulovjova går med bestämda steg mot Allum för att förtidsrösta. När hon hör talas om den långa kön så avskräcker det henne inte.

– Det vill jag göra ändå, säger hon med en självklarhet.

Annars måste hon ta sig till Lexby på valdagen och det blir för långt, tycker hon.

– Det är viktigt att rösta, absolut, man måste delta i valet såklart.

Missnöje med politiken kan få fler att rösta

Hon känner att hon fått bra med information via olika medier och ute på nätet. Gina Zulovjova tror att valdeltagandet i området kommer att ligga högre än de 69 procent som röstade i förra valet.

– Vi vet inte hur många som ska rösta i år, kanske det blir mer. Förra valet var man mer nöjd med regeringen och politiken, men just nu pågår det mycket i världen och det kanske kan påverka.

Personer i hennes umgängeskrets röstar alltid i valet och det har hon själv gjort under de 15 år hon bott i landet.

– Alla jag vet, mina bekanta röstar. Vi pratar inte om vilket parti vi ska rösta på, men vi röstar alla, säger hon med undertryck.

Valdeltagande på Oluff Nilssons väg

År 2018: 69,60 procent valdeltagande – för hela Partille var det 88 procent

År 2014: 66,67 procent valdeltagande – för hela Partille var det 87 procent

Källa: Valmyndigheten: www.val.se

LÄS MER:God stämning när valstugorna börjar komma på plats

LÄS MER:Succé när A36 bjuder upp publiken på scen på Oluffs Galej

ANNONS