Bild: Partille Hembygdsförening

Lucka 19: Ni vet att Oves inte var ensamma, va?

Oves Gatukök är, med all rätt, vida känt i hela Sverige. Men på slutet av 50-talet och ända fram till 1977 hade han korvkonkurrens av Ivar Strid på Frejaplan.

ANNONS
|

När Partille Tidning tidigare i år besökte Freja Pizzeria så undrade vi vad som tidigare funnits på platsen. Svaret kom på mejl från ingen mindre än kommunstyrelsens ordförande Marith Hesse (M), som berättade att hon följt med sin pappa och köpt Expressen i den kiosk som då låg på det som kallas Frejaplan i Sävedalen.

– Jag fick krypa in i luckan och visa vilka lördagsgodisar jag ville ha, skriver Marith i mejlet.

En hel dag utan korv?

Nu uppstår dock nästa fundering. Är det samma kiosk på Frejaplan som drevs av Ivar Strid och som serverade korv med bröd och mos? Hade Ivar också godis och kvällstidningar? Vi hoppas på nya svar.

ANNONS

Det vi däremot vet utifrån bilden från slutet av 50-talet är att korvkiosken på Frejaplan serverade en hel special för 1 kronor och 60 öre, att det fanns diverse läskeblask som sannolikt serverades rumstempererad, att det på menyn också fanns något så läckert som våfflor samt att kiosken hade stängt på tisdagar. Vadå stängt tisdagar? Skulle man verkligen behöva gå en hel dag utan korv?

LÄS MER:Lucka 8: Vad i hela fridens namn ska det bli av honom?

LÄS MER:Lucka 12: Var låg yllefabriken och vilka jobbade där?

ANNONS