En kvinna i 20-årsåldern togs på bar gärning när hon försökte lämna Ica Maxi med flera klädesplagg undangömda i väskan.
En kvinna i 20-årsåldern togs på bar gärning när hon försökte lämna Ica Maxi med flera klädesplagg undangömda i väskan. Bild: Mia Höglund

Stal kläder på Ica – skyllde på ny medicinering

En kvinna i 20-årsåldern togs på bar gärning av väktare när hon rev av prislappar på klädesplagg i butiken, gömde dem i väskan och sedan försökte ta sig ut. I förhör nekar hon däremot till brott.
– Jag har nyss bytt mediciner, min läkare har varnat mig för att jag på grund av det kan göra saker som kan uppfattas som märkliga och ologiska, säger hon i förhör.

ANNONS
|

Det var i mitten av maj som en civil väktare på Ica Maxis butik i Allum fattade misstankar mot en kvinna i 20-årsåldern. När hon gick mot klädavdelningen såg väktaren hur kvinnan fick syn på en fritidsbyxa, såg sig omkring och plockade med sig den. Sedan ställde hon sig bakom en hylla och rev bort prislappen. Byxorna stoppade hon därefter ner i sin egna medhavda påse.

Men det tog inte slut där. Hon gick sedan vidare till linnena, tog ett av dem och gick tillbaka bakom samma hylla och stoppade ner även det i påsen.

När hon var klar såg hon sig omkring och gick enligt väktaren vidare mot dryckerna, där stoppade hon ner två energidrycker i påsen för att sedan se till att lägga sin egen jacka över allt hon har lagt ner i väskan.

ANNONS

Förnekar brott

Hon gick sedan mot kassan där hon spontant höll upp påsen för kassapersonalen så de ska se att det är hennes egen jacka som ligger högst upp. När hon lämnat kassorna ingrep väktaren och stoppade kvinnan. Hon ska då enligt honom blivit nervös samtidigt som polis kallas till platsen.

I förhör nekar kvinnan sedan till att hon alls ska ha försökt ta någonting från butiken. Hon menar att hon hade avsikt att betala för allt och när hon får frågan om varför hon ryckt bort prislappen på byxorna menar hon att det var eftersom det var rea.

"Byxorna var nedsatta och jag tog bort prislappen för att de inte skulle slås in till fel pris”, säger hon i förhör.

Att hon lämnat butiken genom kassorna ska inte ha varit hennes mening, hon menar att hon bara hade svårt att hitta.

"Jag skulle hitta till kassorna för jag brukar inte handla här. Jag tror att jag ser snabbkassorna så jag går ditåt. Då går en väktare efter mig tydligen och stoppar mig. Han sa att han har sett mig stoppa på mig sakerna. Han säger till mig att följa med till rummet som de har. Jag säger att jag ska betala för sakerna men de tar tag i mig ändå och för mig till rummet”, säger kvinnan i förhör.

Kan göra märkliga och ologiska saker

Förutom vittnesmål från väktaren kunde även material från butikens övervakningskameror säkras av polisen. Kvinnan åtalades senare för ringa stöld och i dagarna hölls huvudförhandling i tingsrätten.

Kvinnan ska då ha berättat att hon vid tillfället mådde mycket dåligt och att hon nyss bytt mediciner, något som ska ha kunnat ha haft en påverkan på henne.

"Min läkare har varnat mig för att jag på grund av det kan göra saker som kan uppfattas som märkliga och ologiska”, säger kvinnan.

”Visar på ett medvetet agerande”

Enligt kvinnan ska hon ha varit på väg till självscanningskassorna när väktaren stoppade henne, men eftersom hon redan passerat kassapersonalen och var på väg ut enligt väktaren anser tingsrätten den förklaringen motbevisad.

Tingsrätten menar att hon därmed måste varit medveten om att hon passerade sista betalningsmöjligheten. Förklaringen till varför hon drog bort prislappen anser de även vara så osannolik att de bortser från den.

De skriver: ”Att rycka prislappar, lägga något över godset i väskan samt därefter passera ut via kassan efter att ha förevisat det som legat överst visar på ett medvetet agerande.”

Kvinnan döms nu för ringa stöld till 60 dagsböter á 50 kronor, 3 000 kronor, med hänsyn till hennes ekonomiska förhållanden.

LÄS MER:Flera villainbrott i Partille under midsommardagen

LÄS MER:Kvinna fick smyckena stulna – polis larmad

LÄS MER:Kvinna stal på Ica Maxi – skyllde på höga bensinpriser

ANNONS